x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet "Aţi văzut ochii pisicii noaptea? Aşa arăta ochiul ei stâng!"

"Aţi văzut ochii pisicii noaptea? Aşa arăta ochiul ei stâng!"

de Irina Munteanu    |    28 Iul 2011   •   21:00
"Aţi văzut ochii pisicii noaptea? Aşa arăta ochiul ei stâng!"

Pana a implinit 3 ani si 2 luni, Oana a fost o fetita fara griji. Anul trecut, in septembrie, a inceput sa o doara capul, iar durerea n-a parasit-o timp de cateva zile. Intr-o dupa amiaza, sa fi fost pe la ora 3, cand mama o stia afara, in curte, la joaca, fetita a strigat: "Nu mai vaaad!". Valeria Bondras, mama, s-a mirat, pentru ca afara era lumina, si s-a gandit ca i-o fi intrat ceva in ochi copilului. Dar, in cateva zile, "punctul ala negru din ochi, lumina aia a ochiului a disparut", spune Valeria si, cand vede ca nu inteleg, ma lamureste: "Ati vazut vreodata ochii unei pisici noaptea? Asa era ochiul ei stang!".

Cand a vazut ce s-a intamplat, a dus-o pe Oana la doctor, la Arad, sa ii dea ochelari. Oftalmologul nu a stiut ce diagnostic sa puna si a trimis-o pe femeie la Timisoara. Fetitei i s-au facut mai multe analize, insa nu s-a descope­rit care era boala. De abia cand a ajuns la RMN, Valeria a aflat verdictul infricosator: fetita ei avea in spatele orbitei ochiului stang o tumoare de 7 centimetri, iar in spatele ochiului drept una de 2 milimetri (retinoblastom ochi drept, stadiul II, intraorbitar). Pentru ochiul stang a fost prea tarziu. Medicii si-au dat seama ca nu mai poate fi salvat si l-au scos afara cu totul.

Fetita a fost operata pe 15 ianurie la ochiul stang si a facut chimioterapie. Insa chimioterapie nu e suficienta, iar mama se teme ca fetita ei va ramane si fara ochiul drept. Medicii la care a fost i-au vorbit despre o clinica din Essen, Germania, unde exista aparatura performanta cu ajutorul careia s-ar putea arde tumoarea. Valeria a incercat sa obtina suma necesara pentru interventie de la Casa de Asigurari de Sanatate, insa i s-a explicat ca operatia s-ar putea face si in Romania.

"70 de milioane ne-ar trebui, ca sa ne putem plati cazarea pentru o saptamana si operatia, si nu avem acesti bani", spune mama. Ea a incercat sa obtina de la primaria de la ea de acasa, din Santana, o indemnizatie pentru insotitor de persoana cu han­dicap, insa i s-a raspuns scurt: Nu sunt bani. Valeria a lucrat in Curtici, la o croitorie, insa atunci cand fetita s-a imbolnavit s-a vazut nevoita sa renunte la serviciu, ca sa poata sa aiba grija de Oana. "Nu am sot. La trei luni dupa ce am aflat dignosticul copilului, el a plecat de-acasa, a zis ca nu suporta. Nu ne ajuta cu bani, nu ne-a dat nici macar un telefon sa ne intrebe ce mai facem", povesteste femeia. Ea mai are doi copii, un baiat de 17 ani, care a renuntat la scoala si lucreaza acum in constructii, ca salahor, si o fata de 14 ani.

Cand doamna doctor a intrebat-o pe Oana ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare, fetita a raspuns: "Printesa!". Asa o alinta mama ei – "printesa". Fetitei i-ar placea sa aiba un laptop adevarat, ca sa se uite la desene animate cu printese, dar pana atunci se amuza cu un laptop-jucarie si cu papusa ei preferata, o Barbie. Si ea si mama ei spera sa stranga banii si sa-si salveze ochiul. Cand vor avea toata suma, vor putea pleca imediat spre Germania, pentru ca medicii de acolo au promis ca o vor primi fara programare.

Cine vrea sa o ajute pe Oana, poate dona in contul deschis pe numele mamei, Bondras Valeria, la sucursala Curtici a RAIFFEISEN BANK: RO37 RZBR 0000 0600 1284 0684. Puteti vorbi cu Valeria la acest numar de telefon: 0740.430.121.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete