x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cadouri care aduc buna dispoziţie

Cadouri care aduc buna dispoziţie

de Mirela Dădăcuş    |    26 Mai 2009   •   00:00
Cadouri care aduc buna dispoziţie
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Zile de naştere, petreceri, nunţi, botezuri... Ocaziile în care putem oferi cadouri celor dragi există din belşug. Însă un cadou este mai mult decât un simplu obiect, de dimensiuni mici sau mari, scump sau ieftin, frumos împachetat sau oferit fără înveliş... El este adesea un "pachet" în care s-au pus dragoste, afecţiune, respect şi binecuvântare.



La toate acestea trebuie să se adauge însă şi un pic de...umor, susţin psihologii. Potrivit acestora, un cadou perfect este cel care ne face să râdem, deoarece râsul reduce nivelul stresului (mai exact al cortizolului, hormon secretat de corp în momente de tensiune) şi aduce buna dispoziţie.    

Retuşuri personale
Psihologii ne recomandă să facem cadouri ţinând cont de stilul, hobbyurile sau de nevoile persoanei căreia i le vom dărui. "A face un cadou înseamnă mult mai mult decât a înmâna cuiva un obiect. Orice persoană are preferinţele sale şi dacă nu i le cunoaştem este mai bine să ne abţinem de la a-i oferi cadouri. În schimb, un cadou potrivit reprezintă o modalitate prin care putem consolida relaţiile cu cei din jur, mai ales dacă darul nostru conţine şi câteva accente personale", explică psihologul Andrei Chiriac. Potrivit acestuia, atunci când oferim un cadou trebuie să ne gândim la acel "ceva" care face persoana respectivă specială şi unică.

Un cadou adaptat gusturilor celui care îl primeşte este de două ori mai preţuit. De exemplu, familiei şi prietenilor apropiaţi, care au copii sau nepoţi, le-ar plăcea să primească în dar un calendar personalizat, cu fotografii inedite, care să conţină toate zilele de naştere ale membrilor familiei, precum şi alte evenimente speciale.

Pentru iubitorii de muzică, un CD pe care sunt înregistrate piesele preferate reprezintă, întotdeauna, un cadou deosebit. CD-ul poate fi personalizat cu o etichetă specială şi cu o copertă care să conţină o fotografie haioasă a destinatarului. Atenţie! Nu uitaţi să daţi albumului un nume "inteligent". Dacă persoana care primeşte cadoul călătoreşte mult, ar fi încântată să primească un DVD cu imagini sau clipuri video amuzante din călătoriile în care aţi fost împreună.

Surprize
Stabilirea unor tradiţii cu cei dragi este o modalitate de a le oferi un cadou care nu trebuie să fie neapărat palpabil. Puteţi programa o excursie aproape de casă sau într-o ţară exotică sau puteţi rezerva bilete la un concert sau o piesă de teatru (de preferabil la un teatru de revistă). Sau, mai simplu, aţi putea rezerva o masă la restaurantul preferat.

Sărbătorile reprezintă un bun prilej de a vă arăta afecţiunea faţă de cei din jur. Torturile, prăjiturile, tricourile sau cănile personalizate cu fotografiile celor dragi pot fi o surpriză plăcută, de care destinatarul îşi va aminti cu drag pe tot parcursul anului. Crearea unui cadou pentru cineva folosindu-vă aptitudinile şi talentele proprii îl face special atât pe destinatar, cât şi pe cel care îl dăruieşte. Fie că sunteţi pictor, poet, brutar sau baby-sitter, prin acest cadou le oferiţi celor din jur o "părticică" din voi. Există oare o modalitate mai bună de a arăta cuiva că îţi pasă de el?

Daruri şi... daruri
Cadourile "comestibile", inclusiv băuturile preparate în casă, sunt mai apreciate decât cele cumpărate din magazinele de specialitate, mai spun psihologii. Ataşaţi la ele o etichetă care să conţină data de fabricaţie, conţinutul (ingredientele), precum şi o dedicaţie sinceră, de genul: "Cu dragoste, pentru Silvia, de ziua ei". Magneţii personalizaţi de frigider, fişierele (dulapuri cu sertare speciale unde se păstrează fişele cu însemnări personale) sau agendele foto digitale reprezintă şi ele cadouri speciale. Dacă vreţi un cadou menit să-i "încălzească" inima persoanei iubite, oferiţi-i un album cu fotografii personale, la care să ataşaţi bilete de tren sau cărţi poştale cu imagini ale locurilor pe care le-aţi vizitat. Adăugaţi la fiecare pagină şi un text scurt care să vă reamintească de timpul petrecut împreună. Alegând o temă pentru album, îl veţi personaliza şi mai mult. Poate fi vorba despre o excursie specială, o aniversare sau un eveniment petrecut în doi.

O felicitare în care v-aţi exprimat gândurile şi sentimentele faţă de persoana respectivă este un suvenir care va dăinui peste ani. Însă, la fel de apreciate vor fi şi cadourile utile. De exemplu, unei persoane dezorganizate îi puteţi dărui un planner săptămânal de birou, simplu sau personalizat pe fiecare filă. Un coş cu bunătăţi alimentare preferate este binevenit pentru o persoană bolnavă, în timp ce o carte de bucate, nou lansată pe piaţă, va fi bine primită de un bucătar. Copiilor este bine să le dăruiţi lecţii de muzică sau de dans, cărţi sau albume de artă. Atenţie! Nu este recomandat să faceţi cadouri obiecte pe care le aveţi deja în casă şi care nu vă mai plac. Pe de altă parte, nu este normal să refuzaţi un cadou şi nici să vă arătaţi nemulţumirea atunci când nu vă place "surpriza" făcută.

PENTRU BĂRBAŢI. Specialiştii spun că jocurile de orice fel (puzzle, jocurile pe calculator) sunt cadouri perfecte chiar şi pentru bărbaţii care au peste 40 de ani. Fie că sunt simple sau sofisticate, jocurile sunt amuzante şi îi vor ţine în priză ore în şir.

SFATUL PSIHOLOGULUI
Psihologul Andrei Chiriac ne recomandă să ne folosim imaginaţia atunci când facem un cadou. "Oferiţi un buchet de flori împreună cu o vază, chiar dacă va fi folosită ca obiect decorativ, «îmbrăcaţi» sticla de vin într-un material moale şi colorat sau ataşaţi un mesaj interesant la cutia de bomboane. Astfel de cadouri vor fi, cu siguranţă, ţinute minte", spune specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: cadou cadouri psihologie