x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Când şefii te bagă în concediu medical

Când şefii te bagă în concediu medical

de Irina Cristea    |    17 Apr 2011   •   19:52
Când şefii te bagă în concediu medical
Sursa foto: /Thinkstock
161581-think-stock-105937514.jpgAngajaţii acuzaţi că nu muncesc suficient de mult sau suficient de bine au la dispoziţie o scuză verificată ştiin­ţi­fică. Mai precis, ei pot da vina pe şefi.

Un studiu suedez citat de Prevention arată că productivitatea unui angajat scade cu până la 40% dacă se simte ignorat de şeful său direct. În cazurile în care angajatul e băgat în seamă de şef, dar numai pentru a fi ci­călit şi criticat, productivitatea scade cu până la 20%.

Minusurile la ca­pitolul productivitate devin neglija­bi­le în cazul unui angajat care se sim­te băgat în seamă şi căruia şeful îi re­cu­noaşte meritele şi-i laudă cali­tă­ţi­le.

Cercetătorii suedezi care au rea­lizat studiul mai subliniază că persoanele care lucrează în condiţii de stres extrem, care nu se înţeleg cu şefii sau care au probleme cu colegii îşi iau concediu medical mult mai des decât ceilalţi.

Mai multă muncă, mai multe responsabilităţi şi mai puţine "mâini de lucru" sunt principalii furnizori de stres pentru orice angajat, iar relaţiile tensionate cu colegii sau superiorii se traduc, la rândul lor, în acumulări de nervi şi frustrări. Mult mai stresaţi decât media angajaţilor sunt şi cei care se confruntă cu diverse tipuri de hărţuire sau cu discriminare.
C
oncluzia studiului este că de cele mai multe ori concediul medical nu este atât pe caz de boală propriu-zisă, cât pe diverse manifestări somatice ale stresului extrem.

×