După o zi lungă şi obositoare de muncă avem întotdeauna senzaţia că timpul rămas seara nu ne este niciodată suficient pentru relaxare şi odihnă. De cât de bine ştim să gestionăm puţinele ore rămase din zi depinde sănătatea noastră. Pentru că deconectarea de problemele vieţii de zi cu zi face posibilă eliminarea stresului şi menţinerea unei stări optime de sănătate. "Relaxarea fizică şi psihică este o nevoie organică şi psihologică fundamentală, ce stă la baza funcţionării organismului. Ea are menirea de a reduce tensiunile interne acumulate ca urmare a experienţelor zilnice de viaţă şi de a reveni pe cât posibil la un echilibru interior care să ne permită un stil de viaţă sănătos şi productiv. Indiferent de modalitatea aleasă, important este să nu uităm că relaxarea este absolut necesară la final de zi", atrage atenţia psihoterapeutul Alina Milcu.
Metode proprii de relaxare
Fiecare om are propriile ritualuri de relaxare, influenţate cel mai adesea de cultura din care provine şi de nivelul său de educaţie, precizează psihoterapeutul Alina Milcu. Pentru unii oameni, cel mai bun ritual de relaxare este să bea zilnic după serviciu o bere cu colegii, pentru alţii, discotecile sunt cea mai potrivită metodă, iar altora le face bine să asculte muzică ambientală. Unele persoane găsesc relaxant cititul unei reviste sau al unei cărţi în liniştea propriei locuinţe, altele aleg să se plimbe cu copiii sau cu câinele în parc, să meargă la teatru sau la cinematograf, să facă sport, exerciţii de meditaţie sau pur şi simplu să doarmă. "Pentru unii funcţionează «telenovela mea de la 17:00 la 18:00», pentru alţii, un pui de somn de o oră imediat după serviciu, alţii se opresc direct la sala de sport sau practică o metodă de relaxare cum sunt meditaţia, autohipnoza", spune psihoterapeutul.
Televizorul
Suntem printre cei mai mari consumatori de televiziune din Europa, dar este televizorul o opţiune sănătoasă de a ne petrece timpul liber? "Această modalitate de relaxare sedentară este adeseori aleasă de cei care o practică din obişnuinţă, comoditate sau din lipsa unor alternative de a-şi petrece timpul liber. De ce funcţionează cu succes acest ritual de relaxare? Consumul de televiziune constituie o modalitate de evadare din realitate, o deconectare de la evenimentele şi greutăţile pe care le întâmpinăm zi de zi. Chiar dacă trăiesc bucuria sau tristeţea altora, ca de exemplu succesul sau înfrângerea echipei preferate, oamenii uită pentru o vreme de propriile probleme şi se relaxează", explică prihoterapeutul. Unele filme şi reality-show-uri pot fi echivalentul poveştilor din copilărie, al acelor metafore în care fiecare era un erou care trecea prin diverse încercări, iar individul se identifică în unele trăsături, fapte sau evenimente prin care trec personajele din aceste filme. Acest proces de identificare are loc la nivel subconştient şi are un puternic rol reglator, facilitând descărcarea unor energii negative şi frustrări acumulate în timp sau, alteori, regăsirea speranţei, cu efect de relaxare psihică şi fizică." Vizionarea unor comedii sau a unor emisiuni de divertisment este cu adevărat relaxantă la final de zi. Se ştie deja că râsul este o formă de terapie care stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii, cu efect relaxant.
Fiecare dintre noi avem un anumit ritm de funcţionare, aşadar, timpul necesar pentru relaxare variază de la un individ la altul. Pentru unele persoane, câteva minute sunt suficiente pentru a înlătura stresul, în vreme ce altele au nevoie de ore pentru a reuşi să facă acelaşi lucru.
În cele din urmă, totul se reduce la capacitatea noastră de a gestiona acest timp mai lung sau mai scurt pe care îl avem la dispoziţie seara, astfel încât să putem pune în practică acele metode de relaxare pe care le considerăm benefice. Pentru că nu putem exclude din viaţa noastră activităţile profesionale şi pe cele casnice, nu ne rămâne decât să reuşim să ne organizăm aceste sarcini pentru a putea găsi timp de relaxare şi bunădispoziţie.
OPŢIUNI. Avem la dispoziţie o mare varietate de metode de relaxare, iar unele nu solicită prea mult din timpul nostru liber de la final de zi. Nu ne rămâne decât să alegem strategia care credem că ni se potriveşte cel mai bine: exerciţii de respiraţie, yoga, masaj, presopunctură, băi aromate, meloterapie, tehnici orientale de gimnastică, masaj.
Sfatul psihologului
Joaca cu copiii poate constitui o metodă reuşită de relaxare, fiind în acelaşi timp un mijloc de consolidare a relaţiei cu copilul şi de o mai bună cunoaştere a acestuia. "Reîntoarcerea la plăcerea jocurilor copilăriei, retrăirea metaforelor specifice vârstelor mici şi redescoperirea copilului interior care există în fiecare dintre noi pot aduce prospeţime şi energii noi după o zi de activităţi de adulţi", este de părere psihoterapeutul Alina Milcu.O altă opţiune la final de zi este plimbarea de seară, activitate pe care cei mai tineri dintre noi nu o mai apreciază la valoarea ei reală. Mişcarea fizică este benefică pentru organism, iar dacă plimbarea este făcută în natură, aerul curat este de asemenea binevenit. Putem folosi timpul pe care-l alocăm plimbării ca răgaz de meditaţie, pentru a trece în revistă evenimentele de peste zi sau pentru a împărtăşi partenerului de viaţă sau prietenilor experienţele şi trăirile noastre.