x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum măturăm otrăvurile din organism

0
Autor: Florin Condurateanu 01 Dec 2009 - 00:00
Cum măturăm otrăvurile din organism /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto

Cei mai mulţi oameni, când visează frumos de le vine să nu se mai trezească din visarea roză, ei bine, pe aripile visului îşi văd imaginea cu silueta trasă prin inel, subţirei şi mlădioşi, de parcă n-ar mai avea revărsată ditamai burta şi ar fi dispărut stratul de slănină depus cam peste tot.



Din păcate, la cei mai mulţi, visul acesta cu ei falnici, agili şi subţiri, e un abur optimist care se împrăştie, când, în fiecare dimineaţă, oglinda nu iartă arătând o siluetă butucănoasă. Aşa că, în fiecare zi, graşii îşi propun să facă foamea şi să ducă războiul cu kilogramele în plus. Război amarnic, fiindcă multe chinuri sunt necesare ca să muţi acul cântarului măcar cu un kilogram mai jos. Nu există publicaţie, vândută şi pe peronul gării, care să nu îţi ofere o reţetă de slăbit. Numai că reţetele de slăbire pică precum o pedeapsă, pică precum o condamnare şi, în cele mai multe cazuri, starea de "pune-ţi pofta-n cui" te slăbeşte pentru o lună, iar apoi revii la vechea greutate şi la silueta de gras.

În realitate, regimul alimentar trebuie să ducă la o slăbire sănătoasă, de durată. Dublat de faptul că tabelele cu încărcarea calorică a alimentelor sunt tabele orientative. Trebuie avut în vedere că, în general, avem un tipar al enzimelor, cel al înaintaşilor. Deci s-a creat metabolismul adaptat mâncărurilor locului, mâncărurilor tradiţionale. După circa cinci-şase generaţii, celulele organismului sunt ştampilate cu alimentele din regiunea unde a trăit poporul respectiv. În cele mai multe zone ale României, trăitorii în ţara noastră sunt obişnuiţi cu pasărea, porcul, vita şi oaia. Iar în domeniul bârnzeturilor: urda, caşul românesc. Românul este obişnuit să mănânce şi brânzeturi fermentate, precum brânza de burduf, caşcavalul şi mai nou brânza topită, însă, pe cât sunt de gustoase, acestea sunt grase, cu multe calorii şi cam sărate. Oul este depozitul celor mai bune proteine. Însă el este acuzat, mai ales gălbenuşul, că are mult colesterol. Românii sunt obişnuiţi mai ales cu ouăle bine fierte, care sunt mai sănătoase decât cele "moi", cleioase, prăjite, omletă. Şi, revenind la ideea de alimentaţie tradiţională, este bine să mâncăm cât mai multe legume şi fructe gustoase româneşti care, chiar dacă nu sunt atât de mari şi aspectuoase, au aromă, gust şi unde şi-a băgat mai puţin coada madam Chimia. E important ca şi animalele noastre să fie hrănite tot cu mâncarea tradiţională. E bine să lăsăm animalele să mănânce iarbă şi cereale româneşti şi nu să le îndopăm cu făină de peşte. Şi să le ferim de injecţiile cu hormoni sintetici de creştere agabaritică.

Garniturile
Decât să mănânce atâta pâine, românul ar fi bine să se orienteze spre aşa-zisele garnituri de lângă carne. Astfel, orezul are doar 20% zaharuri şi este săţios. Nu te îmbie să mănânci mult orez. Cel mai bine este ca orezul preparat să pornească de la orezul necojit, pentru a-i păstra coaja bogată în vitamine. Şi cartofii sunt mai indicaţi decât pâinea, fiindcă au aproximativ 20% zaharuri. Bineînţeles că trebuie evitaţi atât de gustoşii cartofi prăjiţi. Şi asta pentru că aceşti cartofi prăjiţi se îmbibă cu ulei, iar prăjirea degajă substanţe periculoase. Mai bune decât pâinea, ca garnitură, sunt pastele. Atunci când ele sunt fierte, conţinutul în zaharuri este de 20%, asemănător orezului, cartofilor şi mămăligii. Cu mare atenţie trebuie să fie oamenii şi în privinţa suplimentelor nutritive şi a condimentelor. Suplimentele nutrivite cu B1 şi B6 cresc pofta de mâncare şi graşii trebuie să le drămuiască. Condimentele nu trebuie folosite în exces. Unele condimente aduc multe beneficii. De exemplu, hreanul, care este un bun dezinfectant al tubului digestiv. Pătrunjelul este foarte, foarte recomandat, pentru că el curăţă sângele. Ţelina este indicată, fiindcă are multe vitamine şi alcalinizează organismul, ţinând la respect resturile acide toxice. Legumele, mai ales cele rădăcinoase, cum ar fi morcovul, ţelina, pătrunjelul, sunt căi sigure de spălare de otrăvuri a organismului, adică o benefică detoxificare.

PÂINEA. Una dintre erorile făcute de români este că mănâncă prea multă pâine. Pâinea în exces prin numeroasele calorii îngraşă, dar strică şi sănătatea. Pâinea este bogată în zaharuri, cam 50% venind pe calea amidonului. Pâinea conţine nişte substanţe, fitaţi, care sunt în antagonism cu hormonii tiroidei, aşa că, anulând secreţiile tiroidiene, cel îndopat cu prea multă pâine are o reacţie lentă în gândire şi în mişcare. Cea mai contraindicată este pâinea albă. Prelucrarea pe cale industrială a bobului de grâu şi înlăturarea cojilor duc la văduvirea acestei pâini de vitaminele şi elementele atât de benefice. Este bine să se mănânce pâine neagră sau integrală, care prin bogăţia în fibre uşurează tranzitul intestinal. O altă greşeală este obiceiul de a prăji pâinea, pasămite că îngraşă mai puţin. Idee eronată. Pentru că prin prăjirea pâinii se pierde apa şi cresc zaharurile de la 50% la 80%. Nu este indicat să mâncăm pâine prea proaspătă. Mai bine mâncăm pâine veche de o zi. Iar pâinea ambalată şi deja tăiată în felii este doldora de conservanţi chimici. Omul să se mulţumească cu o jumătate de pâine obişnuită pe parcursul întregii zile.

MĂMĂLIGA. Vorbim despre cereale. Pentru noi, în această categorie de alimente, cea mai apropiată este mămăliga. E mai puţin îndesată în zaharuri decât pâinea. Ea are 20% glucide, nu 50% ca pâinea. Şi se apropie la capitolul zaharuri de orez şi de cartofi. Mămăliga vârtoasă are jumătate din zaharurile pâinii. Iar mămăliga moale, terciul, un sfert din glucidele pâinii.

Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct
Un nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că un consum foarte mare de pepene verde poate determina unele persoane vulnerabile să crească în greutate. Într-un interviu acordat postului de radio rus Govorit...

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa
Galerie Foto Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și...

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...
Serviciul de email marketing furnizat de