x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum măturăm otrăvurile din organism

0
Autor: Florin Condurateanu 01 Dec 2009 - 00:00
Cum măturăm otrăvurile din organism /STOCKEXPERT
Vezi galeria foto

Cei mai mulţi oameni, când visează frumos de le vine să nu se mai trezească din visarea roză, ei bine, pe aripile visului îşi văd imaginea cu silueta trasă prin inel, subţirei şi mlădioşi, de parcă n-ar mai avea revărsată ditamai burta şi ar fi dispărut stratul de slănină depus cam peste tot.



Din păcate, la cei mai mulţi, visul acesta cu ei falnici, agili şi subţiri, e un abur optimist care se împrăştie, când, în fiecare dimineaţă, oglinda nu iartă arătând o siluetă butucănoasă. Aşa că, în fiecare zi, graşii îşi propun să facă foamea şi să ducă războiul cu kilogramele în plus. Război amarnic, fiindcă multe chinuri sunt necesare ca să muţi acul cântarului măcar cu un kilogram mai jos. Nu există publicaţie, vândută şi pe peronul gării, care să nu îţi ofere o reţetă de slăbit. Numai că reţetele de slăbire pică precum o pedeapsă, pică precum o condamnare şi, în cele mai multe cazuri, starea de "pune-ţi pofta-n cui" te slăbeşte pentru o lună, iar apoi revii la vechea greutate şi la silueta de gras.

În realitate, regimul alimentar trebuie să ducă la o slăbire sănătoasă, de durată. Dublat de faptul că tabelele cu încărcarea calorică a alimentelor sunt tabele orientative. Trebuie avut în vedere că, în general, avem un tipar al enzimelor, cel al înaintaşilor. Deci s-a creat metabolismul adaptat mâncărurilor locului, mâncărurilor tradiţionale. După circa cinci-şase generaţii, celulele organismului sunt ştampilate cu alimentele din regiunea unde a trăit poporul respectiv. În cele mai multe zone ale României, trăitorii în ţara noastră sunt obişnuiţi cu pasărea, porcul, vita şi oaia. Iar în domeniul bârnzeturilor: urda, caşul românesc. Românul este obişnuit să mănânce şi brânzeturi fermentate, precum brânza de burduf, caşcavalul şi mai nou brânza topită, însă, pe cât sunt de gustoase, acestea sunt grase, cu multe calorii şi cam sărate. Oul este depozitul celor mai bune proteine. Însă el este acuzat, mai ales gălbenuşul, că are mult colesterol. Românii sunt obişnuiţi mai ales cu ouăle bine fierte, care sunt mai sănătoase decât cele "moi", cleioase, prăjite, omletă. Şi, revenind la ideea de alimentaţie tradiţională, este bine să mâncăm cât mai multe legume şi fructe gustoase româneşti care, chiar dacă nu sunt atât de mari şi aspectuoase, au aromă, gust şi unde şi-a băgat mai puţin coada madam Chimia. E important ca şi animalele noastre să fie hrănite tot cu mâncarea tradiţională. E bine să lăsăm animalele să mănânce iarbă şi cereale româneşti şi nu să le îndopăm cu făină de peşte. Şi să le ferim de injecţiile cu hormoni sintetici de creştere agabaritică.

Garniturile
Decât să mănânce atâta pâine, românul ar fi bine să se orienteze spre aşa-zisele garnituri de lângă carne. Astfel, orezul are doar 20% zaharuri şi este săţios. Nu te îmbie să mănânci mult orez. Cel mai bine este ca orezul preparat să pornească de la orezul necojit, pentru a-i păstra coaja bogată în vitamine. Şi cartofii sunt mai indicaţi decât pâinea, fiindcă au aproximativ 20% zaharuri. Bineînţeles că trebuie evitaţi atât de gustoşii cartofi prăjiţi. Şi asta pentru că aceşti cartofi prăjiţi se îmbibă cu ulei, iar prăjirea degajă substanţe periculoase. Mai bune decât pâinea, ca garnitură, sunt pastele. Atunci când ele sunt fierte, conţinutul în zaharuri este de 20%, asemănător orezului, cartofilor şi mămăligii. Cu mare atenţie trebuie să fie oamenii şi în privinţa suplimentelor nutritive şi a condimentelor. Suplimentele nutrivite cu B1 şi B6 cresc pofta de mâncare şi graşii trebuie să le drămuiască. Condimentele nu trebuie folosite în exces. Unele condimente aduc multe beneficii. De exemplu, hreanul, care este un bun dezinfectant al tubului digestiv. Pătrunjelul este foarte, foarte recomandat, pentru că el curăţă sângele. Ţelina este indicată, fiindcă are multe vitamine şi alcalinizează organismul, ţinând la respect resturile acide toxice. Legumele, mai ales cele rădăcinoase, cum ar fi morcovul, ţelina, pătrunjelul, sunt căi sigure de spălare de otrăvuri a organismului, adică o benefică detoxificare.

PÂINEA. Una dintre erorile făcute de români este că mănâncă prea multă pâine. Pâinea în exces prin numeroasele calorii îngraşă, dar strică şi sănătatea. Pâinea este bogată în zaharuri, cam 50% venind pe calea amidonului. Pâinea conţine nişte substanţe, fitaţi, care sunt în antagonism cu hormonii tiroidei, aşa că, anulând secreţiile tiroidiene, cel îndopat cu prea multă pâine are o reacţie lentă în gândire şi în mişcare. Cea mai contraindicată este pâinea albă. Prelucrarea pe cale industrială a bobului de grâu şi înlăturarea cojilor duc la văduvirea acestei pâini de vitaminele şi elementele atât de benefice. Este bine să se mănânce pâine neagră sau integrală, care prin bogăţia în fibre uşurează tranzitul intestinal. O altă greşeală este obiceiul de a prăji pâinea, pasămite că îngraşă mai puţin. Idee eronată. Pentru că prin prăjirea pâinii se pierde apa şi cresc zaharurile de la 50% la 80%. Nu este indicat să mâncăm pâine prea proaspătă. Mai bine mâncăm pâine veche de o zi. Iar pâinea ambalată şi deja tăiată în felii este doldora de conservanţi chimici. Omul să se mulţumească cu o jumătate de pâine obişnuită pe parcursul întregii zile.

MĂMĂLIGA. Vorbim despre cereale. Pentru noi, în această categorie de alimente, cea mai apropiată este mămăliga. E mai puţin îndesată în zaharuri decât pâinea. Ea are 20% glucide, nu 50% ca pâinea. Şi se apropie la capitolul zaharuri de orez şi de cartofi. Mămăliga vârtoasă are jumătate din zaharurile pâinii. Iar mămăliga moale, terciul, un sfert din glucidele pâinii.

Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim

Câte calorii conțin cele mai populare băuturi și cum facem cu alcoolul când vrem să slăbim
Alcoolul îngrașă și favorizează apariția celulitei. Vă spun asta încă de la început ca să fiu liniștită că mi-am făcut datoria. :)) Dar nu obișnuiesc să fiu drastică și înțeleg plăcerile vieții. Do...

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești

Top alimente care sunt bombe proteice deci fac minuni când vrei să slăbești
Am explicat de multe ori că proteinele te ajută să slăbești o dată pentru că organismul depune un efort mai mare ca să le descompună deci consumă mai multă energie și sunt mai sățioasă și, pe de altă...

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli

Etichetarea populară „e nebun” cuprinde o paletă de boli
Discuţia cu un medic psihiatru nu este o treabă uşoară, ci sofisticată. Specialistul în psihiatrie este pe teritoriul în care diagnosticul se pune scotocind cu vorbele ungherele psihicului pacientului. De...

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos
Fac parte dintre persoanele pentru care o siluetă frumoasă este importantă. Îmi plac lucrurile frumoase, în general. Dar, mai important de atât, este să-mi mențin corpul în stare cât mai bună cât mai mult...

4 combinații de alimente care îngrașă

4 combinații de alimente care îngrașă
După cum am mai spus, poți și e bine să mănânci de toate. Bineînțeles că nu mă refer aici la cartofi prăjiți. Nu dacă-ți dorești vene și artere suple și fără grăsime pe ele și un abdomen plat și...

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?
Majoritatea oamenilor își trăiesc viața pe pilot automat, fiind zi de zi prizonieri ai limitelor create de propriile lor gânduri. Această creație interioară este doar o personalizare condiționată de gândurile...

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor
Felul în care pășim este extrem de important pentru a identifica funcția neobișnuită a piciorului care poate afecta întregul corp. De aceea o analiză a mersului folosind placa digitală este o metodă certă în...

Terapii de recuperare după stres şi efort

Terapii de recuperare după stres şi efort
Dacă simţi nevoia să te recuperezi după un efort prelungit, după activităţi solicitante sau după stres, orice spa oferă proceduri neinvazive, relaxante, extrem de plăcute. Toate ajută la detensionarea...

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor
Coloana este subansamblul care a căpătat sarcini mult mai mari când omul s-a ridicat la verticală, la poziţia bipedă. Ea susţine greutatea corpului din jumătatea superioară, iar vertebrele sunt solicitate şi...

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!
I se spune amestecul de aur datorită aspectului său care te duce cu gândul la metalul preţios, dar, mai ales pentru valoarea sa de necontestat dată de multiplele beneficii pe care le aduce sănătăţii. Reţeta...

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca sunt extinse, iar cercetatori din intreaga lume studiaza inca acest compus ce pare a fi magic, intr-o incercare de a descoperi cum si de ce ajuta organismul. Iti...

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE
Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o deficienţă majoră a sistemului de sănătate românesc, a declarat Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul unui forum...

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?
Valentine`s Day este o zi specială pentru unii, un motiv de depresie sau anxietate pentru alții; o zi, un obicei, un moment frumos, însă trecător ca orice zi sau clipă din viața noastră. Ce fac în astfel de...

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților
Ne place sau nu, încercăm să rămânem indiferenți sau ne transformăm în cârcotași, Valentine’s Day se apropie și va fi, inevitabil, peste tot: feed-ul de Facebook, Instagram, vitrinele magazinelor, în...

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație
Sfântul Valentin, chiar dacă este o sărbătoare împrumutată în cultura românească, a devenit neoficial Ziua Îndrăgostiților la români, devansând “autohtonul” Dragobete. Cu toate acestea, studiile arată...
Serviciul de email marketing furnizat de