x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De unde vine lăcomia

De unde vine lăcomia

de Steluta Indrei    |    05 Feb 2008   •   00:00

De ce unii oameni ţin enorm la bani? De ce simt nevoia excesivă de a face economii? Este lăcomia o formă de egoism? Sau ascunde o stare de anxietate?

De ce unii oameni ţin enorm la bani? De ce simt nevoia excesivă de a face economii? Este lăcomia o formă de egoism? Sau ascunde o stare de anxietate? De ce unii dintre noi sunt generoşi sau chiar risipitori, iar alţii tremură numai la gândul că trebuie să deschidă portofelul? Ne lămureşte psihologul Cristiana Hurduc. Societatea actuală este dominată de puterea banilor. Simbol al valorii sociale, motiv de ceartă în cuplu sau între prieteni, banii influenţează comportamentul omului. Felul în care o persoană îşi adminis­trează resursele financiare spune ceva despre personalitatea sa. Cel care economiseşte fiecare bănuţ câştigat şi doarme cu banii sub saltea este mai mult decât chibzuit. El se află într-o strânsă relaţie cu banii. Consideră că a face economii înseamnă a fi protejat şi a fi pu­ternic. Rezervele financiare îl fac să se simtă în siguranţă.

Cu toate acestea, lăcomia, dorinţa de a strânge cât mai mulţi bani nu fac decât să îl ruineze. Căci persoanele zgârcite sunt rău privite în societate. Ceilalţi văd într-un avar o persoană care caută să obţină un câştig din orice situaţie, care nu ţine seama decât de interesele sale. În aceste condiţii este greu de stabilit relaţii de prietenie, care se bazează pe încredere, respect, întrajutorare cu un zgârcit. De aceea, el va fi izolat de socie­tate, rămânând prizonierul ba­nilor. Însă ce se ascunde în spatele lăcomiei? Ei bine, o persoană măcinată de zgârcenie ascunde de fapt lipsa de afecţiune cu care s-a confruntat cândva în viaţă, cel mai probabil în copilărie. Un copil privat pentru mult timp de dragostea, grija şi atenţia părinţilor are toate şansele ca la maturitate să devină obsedat de bani. Un copil care strânge în puşculiţă fiecare bănuţ primit de la pă­rinţi sau bunici şi nu vrea să-şi cumpere niciodată ceva se simte în nesiguranţă din punct de vedere afectiv. Inconştient, el caută să se protejeze, să-şi asigure o stare de confort strângând banii în puşculiţă.

 

ÎN CUPLU. Multe cupluri au discuţii aprinse din cauza banilor. Mai ales că în prezent celor doi parteneri le este mai greu să ţină evidenţa cheltuielilor fiecăruia. Pentru că pot face plăţi direct cu cardul şi nu mai pun banii la comun. Unele cupluri actuale au găsit însă o soluţie de compromis. Cheltuielile administrative – facturile, ratele, chiria – sunt achitate jumătate-jumătate, iar apoi fiecare cheltuieşte cum doreşte banii care îi mai rămân.

×
Subiecte în articol: psihologie