Zilele caniculare pot fi suportate mai uşor dacă mâncăm... piersici. Dincolo de gustul plăcut, piersicile mai au şi proprietatea de a răcori şi hidrata organismul. Potrivit prof. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, aceste fructe conţin aproximativ 90% apă de cea mai bună calitate, fiind totodată un excelent depurativ (ajută la eliminarea toxinelor din corp). În plus, ele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi, molecule care apară organismul de efectele substanţelor periculoase (radicalii liberi).
BOLILE DE INIMĂ
"Antioxidanţii luptă împotriva cancerului, întârzie îmbătrânirea, întăresc sistemul imunitar şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos. Unul dintre aceştia, betacarotenul, care dă culoarea piersicii, previne şi tulburările de vedere", ne explică prof. Mencinicopschi.
Acesta a enumerat şi alte beneficii ale piersicilor: conţin fibre alimentare de cea mai bună calitate care scad nivelul colesterolului şi previn bolile cardiovasculare, cancerul de colon şi pe cel de stomac, au efect depurativ, fiind indicate în tratamentul reumatismului sau gutei, conţin enzime care ajută la digestie, luptă împotriva hiperacidităţii şi reglează secreţia vezicii biliare.
CURA DE SLĂBIRE
Persoanele care vor să slăbească pot mânca liniştite piersici. Acestea elimină rapid senzaţia de foame şi conţin puţine calorii: 100 de grame de piersici conţin numai 46 de calorii. Pentru a beneficia de aceste proprietăţi, este bine să mâncaţi piersicile crude, nu preparate sub formă de compot sau dulceaţă. Nici piersicile uscate nu sunt indicate în curele de slăbire, deoarece sunt bogate în zahăr şi calorii.
Efectul anticancer al piersicilor a fost îndelung studiat de specialişti. Un studiu recent, efectuat în China, arată că persoanele care mănâncă piersici cel puţin de două ori pe săptămână au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer bucal, dar şi o speranţă de viaţă mai mare, în comparaţie cu cele care nu au acest obicei.
Cu un conţinut bogat în fier şi potasiu, piersicile asigură buna funcţionare a celulelor, păstrând totodată echilibrul dintre fluidele şi sărurile minerale din organism (denumite electroliţi).
Citește pe Antena3.ro