x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Info bun de consum 14 iulie 2007

Info bun de consum 14 iulie 2007

14 Iul 2007   •   00:00

NORME. Institute of Food Science & Technology (IFST) a cerut Comisiei Europene să nu scadă standardele de igienă şi siguranţă alimentară pentru cei care deţin afaceri mici. Cererea vine ca urmare a dorinţei exprimate de Comisia Europeană de nu obligă firmele din industria alimentară care au maipuţin de zece angajaţi să respecte normele HACCP. IFST a declarat că aplicarea acestor norme nu ii impiedică pe patroni să işi dezvolte afacerea. Aplicate corect acestea sunt atăt in avantajul afacerii, căt şi al clientului.

Â

FONDURI. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va primi, prin intermediul unui program PHARE pe o perioadă de 18 luni, fonduri de 0,9 milioane de euro pentru alinierea serviciilor veterinare la standardele Uniunii Europene. Printre obiectivele importante urmărite prin acest program sunt imbunătăţirea eliminării deşeurilor animale, implementarea reglementărilor privind bunăstarea animalelor la tăiere, transport sau utilizarea in scopuri experimentale, precum şi continuarea măsurilor de combatere a pestei porcine şi rabiei.

BERE. Cerealele folosite pentru fabricarea berii importate din Statele Unite de către berarii britanici vor fi supuse unor teste pentru a se vedea dacă au fost sau nu modificate genetic. In acest moment testarea se face in mod aleatoriu. Propunerea va fi supusă dezbaterii publice in următoarele trei luni. Berarii nu sunt de acord cu această nouă măsură, pentru că testele sunt scumpe, iar ei vor fi nevoiţi să crească preţul berii.

Â

LABORATOR. Cel mai modern laborator din vestul ţării pentru depistarea reziduurilor şi contaminaţiilor din alimente se construieşte la Timişoara. Şeful laboratorului din cadrul DSV Timiş Nicolae Chetrinescu a declarat că laboratorul va deveni funcţional de anul viitor, iar din 2009 va fi declarat "laborator de referinţă", ceea ce inseamnă că analizele efectuate aici sunt recunoscute şi de UE. Investiţia depăşeşte trei milioane de euro, din care cinci sute de mii vor fi folosiţi doar pentru achiziţionarea aparaturii.

Â

REGULI. Parlamentul European a votat săptămăna aceasta patru regulamente cu privire la procedura primirii autorizaţiilor, aditivii alimentari, enzimele, aromele, cu amendamente importante ce au ca rol principal o protecţie a consumatorului la cel mai inalt nivel. In cazul procedurii de primire a autorizaţiilor, membrii Parlamentului European doresc căt mai multă transparenţă atăt in ceea ce priveşte deciziile, căt şi justificarea luării lor. De asemenea, este nevoie de protejarea companiilor care sunt nevoite să facă publice informaţiile confidenţiale pentru a obţine o aprobare, oferindu-le acestora perioadă de protecţie de cinci ani.

×
Subiecte în articol: bun de consum