x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ionela trăieşte prin spitale şi sanatorii de când s-a născut.

Ionela trăieşte prin spitale şi sanatorii de când s-a născut.

de Carmen Preotesoiu    |    09 Iun 2011   •   21:00
Ionela trăieşte prin spitale şi sanatorii de când s-a născut.

A trecut prin sapte operatii la ochi, sufera de tetrapareza spastica, orga­nismul i-a cedat si a stat trei zile in coma, iar sangerarile digestive descoperite recent de medici au transformat-o intr-o 'leguma', dupa cum spune mama, Mihaela Samareanu. Ionela implineste pe 15 iulie 6 ani. Nu mananca singura. Nu vorbeste. Nu sta in fund. Capul abia si-l poate tine. De cand s-a nascut, casa i-au fost mai mult spitalele. De peste tot. Din Ploiesti, locul in care traieste, din Constanta, din Bucuresti. Ba mai mult, cu convingerea ca starea copilului se va imbunatati, mama a mers cu ea si in Ucraina, doua saptamani, la terapie. 'Abia atunci am simtit ca a facut oaresce progrese. Acolo face masaj, jocuri multe, reflexoterapie, kinetoperapie, metodele sunt foarte blande, nu atat de dure ca la noi.

Dupa ce ne-am intors de acolo, Ionela a inceput sa spuna mama, sa isi coordoneze miscarile, faceam cateva jocuri la care ea raspundea prin gesturi. Prinsesem parca curaj. Si sperantele mele sporisera', isi aminteste mama de anul 2008, singurul in care a putut sa mearga in Ucraina chiar de doua ori, cu ajutorul semenilor care i-au intins mana de care avea nevoie. Nu a trecut mult si organismul fetitei a fost iar bombardat de boli care ii slabeau organismul. Pe langa boala cu care se nascuse, conform medicilor din Ploiesti, cutis marmorat congenital, o boala a pielii care face ca pe fata sa-i apara in permanenta firisoare rosiatice, doctorii din Ucraina i-au descoperit probleme si la ochi: glaucom congenital la ambii ochi. Ionela a avut nevoie urgenta de operatie.

N-a fost de ajuns. O data cu trecerea lunilor si a controalelor efectuate, medicii o anuntau pe mama ca mai trebuie o interventie chirurgicala, si inca una, si inca una... Banii s-au imputinat. Nu rare au fost datile in care femeia, cu copila in spital, nu a avut nici un leut pentru mancare sau pentru analize. Asa s-a intamplat si la ultimul tomograf facut. Rezultatul a aratat ca Ionela mai suferea de inca doua boli: limfangiomatoza retroperitoneala si sangerari digestive. 'Nu stim incotro sa o mai luam. Am trecut prin momente grele. Cumplite. Mai ales in ianuarie, cand, din cauza unei pneumonii puternice, sistemul imunitar i-a fost dat peste cap. Fata a intrat in coma de gradul III. Atunci doctorii nu i-au dat nici o sansa.

O si vedeau moarta. Dar Ionela s-a luptat trei zile si a reusit sa iasa din coma. Dar din cauza acestei suferinte, tot ce acumulase la recuperarile pe care le-am facut in tara si in Ucraina s-a pierdut. Nu mai zicea nimic, nu mai putea sa stea in fundulet, regres total', povesteste mama indurerata. Acum, Ionela tine regim. Din cauza sangerarilor stomacale si ale chisturilor de la rinichi, fata de nici 6 ani e condamnata iar sa ia drumul spitalelor si al analizelor.

Mama copilei nu se lasa invinsa. Nu abandoneaza lupta. Ionela este primul ei copil, si l-a dorit enorm si ar face orice ca sa-i fie bine copilei. Simte cum i se frange sufletul in zeci de bucati atunci cand vede alti copii de varsta fiicei ei vorbind, jucandu-se prin parc, participand la serbarile de la gradinita. Femeia a dus-o pe Ionela la o scoala speciala. Spera ca acolo mintea fetei sa-si mai dea drumul. Merge regulat cu ea la logoped, face kinetoterapie, dar progresele sunt extrem de putine. Acum, gandul ei se indreapta catre clinica din Ucraina.

A vazut atunci, in 2008, cand a mers cu Ionela, cum fata incepuse sa se miste, sa rupa cateva cuvinte. Ba, mai mult, pentru un set complet de ana­lize si pentru tratament de specialitate ar merge si in Germania, dupa cum au sfatuit-o medicii romani. 'Mi-as dori tare mult sa o consulte specialistii din Germania si la ochi. Doctorii de aici ne-au zis ca daca tensiunea intraoculara continua sa creasca, fata mea risca sa isi piarda vederea. Avem in Germania o ruda care ar putea sa ne ajute, dar ana­lizele, transportul costa destul de mult. In Ucraina ne costa tratamentul 2.000 de euro, iar cazarea si transportul cam 1.000 de euro. Venitul nostru este extrem de mic, nu ne putem descurca', isi spune oful femeia. Mama Ionelei de vreo 6 ani trece prin momente grele. Oamenii insa i-au aratat dragoste, pretuire si grija. Crede in puterea si in sufetul lor mare. Sa-i aratam inca o data ca se poate baza pe noi si sa o ajutam sa ajunga cu cea mica la tratament in Ucraina si in Germania.

Ajutor pentru salvarea unei copile
Pentru cei care vor sa-i fie alaturi Ionelei, pe numele mamei, Mihaela Samareanu, la banca BRD, sucursala Malu Rosu, Ploiesti, s-au deschis urmatoarele conturi:
- in lei: RO35BRDE300SV37931003000;
- in euro: RO26BRDE300SV37931183000;
COD SWIFT-BRDE ROBU.
Pentru mai multe informatii, mama fetei, Mihaela Samareanu, poate fi contactata la numarul de telefon: 0765.708.270.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete