x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet La masă cu leurdă, urzici şi ştevie

La masă cu leurdă, urzici şi ştevie

de Mirela Dădăcuş    |    07 Apr 2009   •   00:00
La masă cu leurdă, urzici şi ştevie

Potrivit nutriţioniştilor, există trei plante-minune pentru sănătate: urzica, leurda şi ştevia.



Dacă sunteţi adepţii unui stil de viaţă sănătos, atunci nu evitaţi verdeţurile de primăvară. Proaspete, ieftine şi uşor de preparat, verdeţurile sunt o excelentă sursă de minerale, vitamine şi nutrienţi care ne imunizează şi ne energizează organismul.

Urzica, folosită încă din Antichitate ca plantă alimentară, textilă, dar şi medicinală, conţine un număr ridicat de aminoacizi, enzime, hormoni vegetali, vitamine (C, K, B1 şi B2), săruri de potasiu, calciu, magneziu, fier etc. Cu puţină imaginaţie şi fără teamă de înţepăturile frunzelor de urzică, puteţi folosi această plantă la prepararea unor meniuri diverse: supă, salată, tocăniţă sau ciulama.

Urzica se recomandă şi în tratamentul unor diverse afecţiuni. Cercetările întreprinse de-a lungul timpului au arătat că urzica stimulează pofta de mâncare, reglează nivelul glicemiei, este diuretică şi antiseptică.

Chiar dacă este mai puţin cunoscută decât urzica, şi leurda este o excelentă sursă de sănătate. Denumită şi "usturoiul sălbatic", planta are un puternic miros, dar şi gust de usturoi, motiv pentru care este indicată, cu precădere, în tratamentul hipertensiunii arteriale. Poate fi consumată în combinaţie cu salată, cu măr ras sau sub formă de mâncăruri (poate fi adăugată şi în tocăniţa de urzici).

Dacă vi s-a făcut poftă de dulciuri, mâncaţi ştevie, o plantă cu un gust mai dulce decât zahărul. Ştevia, consumată sub formă de ciorbă sau de mâncare (preparată la fel ca şi spanacul), este o sursă naturală de vitamina C.

LEURDA. Denumită şi "usturoiul sălbatic", leurda are numeroase efecte benefice asupra sănătăţii: îmbunătăţeşte memoria, tratează insomnia şi reumatismul, previne şi tratează răceala, reglează tensiunea arterială, creşte imunitatea organismului şi combate astenia de primăvară. Frunzele de leurdă au acţiune antiseptică. Leurda trebuie culeasă şi consumată până când îi apar florile (luna mai).

URZICA. Frunzele acestei plante sale au un efect antiinflamator puternic, stimulează apetitul, alungă oboseala şi sunt o excelentă sursă de fier. Rădăcină de urzică tratează afecţiunile prostatei.

ŞTEVIA. Această plantă detoxifiează sângele, elimină constipaţia şi flatulenţa şi tratează colonul "leneş". Ştevia are efect hepatostimulator. Este contraindicată femeilor însărcinate sau care alăptează.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă