Nu e uşoară proba pe care trebuie s-o treacă românii în faţa ospăţului de sărbători. Pentru că bietul român a sugrumat cureaua tot anul ca să aibă ce aşeza pe masa de Paşte.
Nu numai că bucatele vor fi numeroase, findcă le-au preparat cu drag gospodinele, dar mâncărurile de Paşte sunt şi alimente grele.
Multe grăsimi, multe proteine, multe zaharuri şi, vorba aceea, curge băuturica. Ca atare trebuie să aibă mare grijă atât omul sănătos care o poate încurca din cauza ospeţelor prea bogate, cât mai ales trebuie să privească cu atenţie aceste mese oamenii care au deja o suferinţă.
PROFESORUL DOCTOR
Alexandru Oproiu îi sfătuieşte pe suferinzi cum să-şi drămuiască mâncărurile şi ce medicamente să înghită preventiv. Dintre cei cu suferinţe ale tubului digestiv, cei mai mulţi au reflux gastroesofagian. Întoarcerea pe contrasens prin esofag până în gură, adică refluxul, va fi exagerată de la mâncărurile de Paşte.
Grăsimile prea multe întârzie golirea stomacului, astfel că acesta, în loc să-şi evacueze alimenetele în 1-1,5 ore, prelungeşte staţionarea alimentelor în stomac la două-trei ore şi chiar mai mult. Ca atare creşte presiunea din stomac, secreţia de acid e mare, mai ales din cauza alcoolului şi a dulciurilor, aşa că alimentele refulează din stomac până în gură.
Tocmai de aceea, cei cu reflux gastroesfoagian trebuie să ia unele medicamente preventiv cu câteva zile înainte de sărbători. Cel mai la îndemână sunt medicamentele care stimulează mişcările stomacului pentru a-l goli şi a spori contracţiile sfincterului de jos, cel de golire a stomacului. Concret, ei trebuie să ia de trei ori pe zi metroclopramidă sau donperidon, cu jumătate de oră înainte de mese.
PREVENTIV
Tot cu câteva zile înainte de Paşte, cei cu reflux gastroesofagian trebuie să înghită şi medicamente pentru scăderea secreţiei gastrice, de tip omeprazol. Ei trebuie să ştie că vinul şi în special berea măresc refluxul. În mod paradoxal, tăriile sunt mai puţin implicate în refluxul gastroesofagian. Aceleaşi sfaturi sunt necesare şi pentru cei cu gastrite şi ulcere. Ei trebuie să insiste mai ales pe medicamentele împotriva secreţiei gastrice.
Profesorul doctor Alexandru Oproiu spune că persoanele suferinde de reflux sau de alte boli digestive trebuie să aibă în casă unele medicamente antiacide (săruri de aluminiu), dar şi dicarbocalm şi chiar bicarbonat de sodiu. Cei cu calculi la vezica biliară vor mânca cumpătat drob, miel şi ouă pentru a nu declanşa mişcarea pietrelor.
Cei cu ciroză nu trebuie să mănânce sare şi, preventiv, cu câteva zile înainte, să înghită diuretice şi spirolactonă. Ei trebuie să reducă proteinele, mâncând doar 0,5-1 gram de proteine raportat la un kilogram de masă corporală. Cei cu ciroză, cu ascită vor mânca nesărat, deloc alcool şi, preventiv, vor creşte doza de diuretice.
Cei cu hepatită cronică virală pot mânca, mai curând pot ciuguli ceva carne de miel şi să se înfrupte cu unul, maximum două ouă, dar, şi la ei, alcoolul este total interzis.
"Persoanele suferinde de boli digestive trebuie să aibă în casă tot timpul, dar mai ales de Sărbători, unele mediamente de prim-ajutor"
Profesorul doctor Alexandru Oproiu
Citește pe Antena3.ro