Chiar dacă temperaturile nu vor ajunge la valorile de săptămâna trecută, meteorologii spun că nici zilele acestea nu scăpăm de caniculă. Iată ce sfaturi ne dau specialiștii din Ministerul Sănătății, pentru vremea exterm de călduroasă.
În perioadele de caniculă, medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. De asemenea, se recomandă consumul de alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Trebuie evitat consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie con sumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Temperatura recomandată pentru aerul condiţionat
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este ab so lut necesar să ne expunem la soare în orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindule, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Persoanele care suferă de hipoglicemie, boli cardiovasculare sau alte boli cronice sunt cele mai vulnerabile în aceste zile foarte călduroase.