x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Operaţie de fibrom uterin fără bisturiu

Operaţie de fibrom uterin fără bisturiu

de Steluta Indrei    |    05 Mai 2012   •   21:00
Operaţie de fibrom uterin fără bisturiu

Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale femeilor. Jumatate dintre ele ajung sa sufere dupa varsta de 35 de ani de fibrom uterin. Desi este o tumora benigna (necanceroasa) ce se dezvolta in peretele uterului, fibromul poate cauza complicatii grave: hemoragii, infertilitate, dureri intense.

Femeile pot avea un fibrom unic sau mai multe formatiuni fibromatoase situate la nivelul uterului. Initial, fibroamele sunt mici si asimptomatice, de cele mai multe ori nediagnosticate. Cu timpul, fibroamele uterine cresc in dimensiune si devin simptomatice. Acestea provoaca sangerari abundente in timpul ciclului menstrual (menoragie), durere si senzatie de presiune in abdomen, constipatie, urinari frecvente sau chiar dureri de spate. De asemenea, fibroamele reprezinta o cauza a infertilitatii.

Fibroamele uterine pot fi tratate in mod clasic prin medicamente sau prin interventii chirurgicale: mimectomie (operatie de extirpare a fibroamelor si conservarea uterului) sau histerectomie (operatie de scoatere a uterului).

Cea mai noua si eficienta metoda de terapie a fibroamelor uterine este embolizarea. Este o metoda de radiologie interventionala care se efectueaza fara bisturiu, fara taieturi, fara anestezie generala, fara transfuzie de sange, fara imobilizare la pat. Doctor Rares Nechifor, medic primar radiologie interventionala la Delta Hospital, ne explica in ce consta embolizarea: “Se face o anestezie locala, cu xilina in zona arterei brahiale (zona din care de obicei se recolteaza sange). Urmeaza punctia arterei brahiale si montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 2 mm). Se injecteaza substanta de contrast iodata, iar prin teaca se introduce un cateter (tub subtire din plastic) si, sub control radiologic, se ghideaza cateterul pana la nivelul arterei uterine. Aici se introduc prin cateter particule biocompatibile care astupa vasele de sange ce alimenteaza fibromul. Acesta nemaifiind hranit cu sange se opreste din evolutie si, cu timpul, se resoarbe'.

In timpul procedurii de embolizare, pacienta nu resimte nici o durere, doar la inceput o senzatie de caldura la locul anesteziei locale si aceeasi senzatie la nivelul abdomenului in timpul injectarii substantei de contrast. Este necesara o singura zi de spitalizare, iar recuperarea este extrem de rapida (comparativ cu histerectomia, operatie invalidanta care presupune internare cel putin 7 zile si 6 saptamani de recuperare). Embolizarea uterina este mult mai putin agresiva decat histerectomia si face posibila pastrarea uterului si chiar redobandirea fertilitatii. De aceea, este o interventie salvatoare pentru femeile tinere care isi doresc un copil.

Embolizarea fibroamelor uterine a fost introdusa in tara noastra in 2002. In noua ani de activitate, doctor Rares Nechifor a realizat peste 5.000 de interventii de embolizare, fiind unul dintre medicii cu cea mai mare experienta in acest domeniu din Europa. Doar la Paris si la Bucuresti se efectueaza cate 500 de embolizari pe an, adica de zece ori mai multe decat in alte centre medicale europene.

×