Specialişti de la Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie oferă cititorilor Jurnalului Naţional mai multe informaţii despre osteoporoză, dar şi câteva exerciţii fizice cu ajutorul cărora să poată preveni această afecţiune.
Osteporoza este o boală caracterizată prin masă osoasă scăzută şi deteriorare a arhitecturii ţesutului osos ce duce la fragilitate osoasă şi creşterea riscului de fractură. Există două tipuri de osteoporoză: primară şi secundară. Cea mai frecventă, cea primară, include osteoporoza postmenopauză şi pe cea asociată vârstei.
Medicul Sebastian Diaconescu, specialist în recuperare medicală în cadrul acestui institut, afirmă că printre factorii de risc ce pot duce la instalarea osteoporozei se numără: fumatul, greutatea scăzută, alcoolismul, deficienţă estrogenică, amenoree prelungită (peste un an), menopauza precoce (declanşată la o vârstă mai mică de 45 de ani) sau ovarectomie bilaterală, deficit de calciu, activitate fizică inadecvată şi o stare de sănătate precară. Un alt factor important care poate declanşa osteoporoza este regimul alimentar dezechilibrat, chiar şi în perioada adolescenţei (curele de slăbire drastice).
EVALUARE ŞI TRATAMENT
Conform medicului consultat al Jurnalului Naţional, printre cele mai frecvente consecinţe ale osteoporozei se numără fracturile şoldului (în primul rând), ale vertebrelor şi de radius. Pacienţii cu risc major de fractură pot fi identificaţi pe baza factorilor clinici (fracturi anterioare, fumat) şi prin testarea densităţii osoase (DEXA), deoarece osteoporoza este o afecţiune care poate fi nedureroasă. Medicul Diaconescu avertizează că DEXA trebuie să se efectueze doar la coloană şi şold şi nu la călcâi.
În afara tratamentului recomandat, pacienţii trebuie să evite, pe cât posibil, căzăturile. Dacă însă, un astfel de accident se întâmplă, este indicat să se sprijine pe mâini şi nu pe şold, deoarece, în aceste condiţii este obligatorie imobilizarea la pat. De asemenea, este indicat să evite flexia lombară (aplecatul), deoarece e un risc sporit de fractură vertebrală (foto).
EXERCIŢIILE FIZICE
Prevenţia osteoporozei începe din copilărie printr-un aport adecvat de calciu şi de vitamina D. Această reţetă este respectată de-a lungul întregii vieţi, afirmă medicul Diaconescu. Este indicat ca osteoporoza să fie prevenită şi nu tratată după ce se instalează, deoarece alternativele terapeutice sunt limitate. Printre măsurile de prevenţie se numără activitatea fizică adecvată (cel puţin 3-4 ore pe săptămănă), evitarea scăderii excesive în greutate, a excesului de alcool, a consumului adecvat de calciu şi de vitamina D.
Activitatea fizică este indicată în cazul suferinzilor de osteoporoză, mai ales că există dovezi că exerciţiul fizic cu greutăţi previne această afecţiune.
La Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie am întâlnit o persoană suferindă de osteoporoză, care speră să învingă boala cu ajutorul exerciţiilor fizice.
Citește pe Antena3.ro