x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Putem salva o viaţă!

Putem salva o viaţă!

25 Oct 2011   •   13:38

Catalin Sandu, 25 ani, absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila - Facultatea de Medicina Generala promotia 2011. Are nevoie de noi, de ajutorul nostru, al tuturor. Financiar si moral. Acum.

In luna mai a acestui an, la nivelul fosei iliace stangi, s-a descoperit o formatiune catalogata drept hematom survenit in urma unui traumatism usor. La examenul ecografic si ulterior pe CT din luna iulie aspectul a fost sugestiv pentru hematom, decizia fiind de urmarire si de interventie chirurgicala in caz de agravare a simptomelor dureroase. La sfarsitul lunii iulie s-a efectuat o punctie evacuatorie cu plasarea unui tub de dren, mentinut timp de 3 saptamani. Simptomele s-au atenuat pentru ca, la sfarsitul lui august, sa se agraveze dramatic. Catalin avea nevoie de doze din ce in ce mai mari de analgetice. Pregatirea pentru licenta a devenit o adevarata corvoada. Noi toti cei care l-am vazut la licenta am fost ingrijorati de cat de mult slabise si de cat de obosit arata, dar am considerat ca este de vina perioada aglomerata. Nimeni nu si-a putut imagina ce tragedie va urma pentru Catalin. A doua zi dupa examenul de licenta, pe 15 septembrie, s-a intervenit chirurgical, ridicandu-se suspiciunea de sarcom pe baza aspectului gelatinos din plaga. Interventia a fost in concluzie oncologica cu viza radicala, excizie completa a tesutului aparent tumoral si margini de siguranta. Tumora nu invadase cavitatea abdominala, fiind relativ localizata. Examenul histopatologic si imunohistochimia au avut ca diagnostic final Tumora desmoplazica cu celule mici rotunde (DSRCT). Este o forma extrem de rara de sarcom, descrisa pentru prima oara in 1989, fiind diagnosticate doar 200 de cazuri pana in prezent. Doar 5 centre din lume au experienta in tratarea acestei forme extrem de agresive, o varianta de sarcom Ewing a partilor moi, cu 15% supravietuire la 5 ani. Examenul PET efectuat la 4 saptamani de la operatie a evidentiat recidiva tumorala, cu dimensiuni de 13/7 cm, cu extensie in aripa osului iliac, ceea ce face ca durerile lui sa fie insuportabile in momentul actual. Nu se poate mobiliza, iar terapia oncologica trebuie inceputa cat mai urgent, tumora fiind evident extrem de agresiva iar Catalin extenuat fizic si moral de durere.

Clinica de Oncologie si Hematologie a Spitalului Universitar Freiburg este unul din putinele centre cu experienta in acest tip de tumora rara, tratand cu succes 2 pacienti, considerati vindecati in acest moment desi continua tratamentul chimioterapic. Este cea mai buna sansa pentru Catalin in momentul acesta. De marti, 18 Octombrie, el se afla acolo si va incepe cat de curand chimioterapia. Lipsa unui protocol terapeutic standard, urmare a lipsei studiilor clinice si raritatii tumorii, face extrem de dificila evaluarea unor costuri, fie si estimativ. Tratamentul actual cu cele mai bune rezultate implica radio si chimioterapie precum si transplant de celule stem autologe. Va fi probabil necesara si o a doua interventie pentru rezectia tumorii recidivate. Costurile vor atinge in mod evident valori extrem de ridicate, chiar daca in acest moment nu putem estima despre ce suma vorbim. Stim ca este un tratament complex, de lunga durata, care va necesita internarea in spital pentru luni de zile.

Pentru donatii exista 3 conturi pe numele tatalui, Unga Raducu, BCR, sucursala Titan:
EURO: RO 03 RNCB 0079124149020002
RON: RO 30 RNCB 0079124149020001
USD. :RO46RNCB0079124149020004
COD SWIFT : RNCB ROBU
BCR Titan. Adresa: B-dul Basarabia, Nr. 156, Sector 3 Bucuresti,; Telefon: 021/2551576, 021/2551578; Fax: 021/2551581

×
Subiecte în articol: pagina de suflete