Alimentaţia bogată în grăsimi, în special în grăsimi saturate, este otravă pentru cardiaci. La fel şi excesul de ţigări şi de alcool. În schimb, abuzul de... râs este indicat tuturor persoanelor, mai ales celor susceptibile de boli de inimă. Pentru că râsul este un veritabil medicament care poate fi administrat fără a ţine seama de vârstă, sex, cantitate... Şi tot cu râs putem scăpa de depresia indusă de zilele mohorâte şi întunecate de la răscrucea a două anotimpuri: toamnă şi iarnă.
Mesajul este clar: cardiaci, râdeţi din toată inima! Nu este o glumă şi nici un joc de cuvinte. Este dovedit medical că râsul contribuie la prevenirea suferinţelor inimii. Potrivit unui studiu realizat de un grup de cardiologi din cadrul Centrului Medical al Universităţii Maryland (Baltimore, SUA), râsul este o armă eficientă în prevenirea crizei cardiace. Cardiologii americani au selectat 300 de persoane cu vârste apropiate: jumătate din ele au suferit atacuri de cord sau intervenţii cardiovasculare şi jumătate, fără probleme de această natură. Observaţiile specialiştilor americani au scos la iveală că suferinzii de boli de inimă sunt persoane posomorâte, nu ştiu de glumă, sunt foarte stresate: 40% din ele nici măcar nu zâmbesc în împrejurări în care alţii râd cu poftă. "Râsul este cel mai bun doctor al omului. Iată un adevăr confirmat de studiul nostru, care demonstrează, în premieră, legătura dintre râs şi bolile inimii, afirmă Michel Miller, directorul Centrului Medical. Asta înseamnă că râsul trebuie să facă parte din arsenalul preventiv şi terapeutic al bolilor inimii. Din păcate, noi nu ştim încă acele exerciţii speciale care ne ajută să învăţăm să râdem cu toată inima. Asta nu înseamnă că nu luăm în serios viaţa, dimpotrivă", spune directorul Michel Miller.
Spre o nouă cale
Un nou studiu, de această dată efectuat în Germania, confirmă faptul că râsul are efecte benefice asupra inimii. Studiul german demonstrează că persoanele furioase, care au frecvente reacţii de ostilitate şi agresivitate, care sunt mai tot timpul singure, sunt predispuse la boli de inimă. Noi vom studia în ce măsură în timpul râsului în organism sunt secretate anumite substanţe care ar putea avea acţiune similară unor medicamente protectoare ale inimii. Sunt unii dentişti şi pediatri care utilizează deja un gaz ilariant, protoxyd de azot, în timpul unor intervenţii minore tocmai pentru a ţine sub control durerea. Protoxidul de azot, folosit ca anestezic, este un gaz incolor, cu miros plăcut şi gust dulceag, fiind solubil în apă şi în lipide. Cercetătorii studiază mai în profunzime eficacitatea acestor compuşi ai azotului, care ar putea să fie o soluţie contra bolilor cardiovasculare. Aproape tot corpul este pus în mişcare atunci când râdem. În timp ce o grupă de muşchi se contractă, o altă grupă se relaxează. Râdem şi nu ştim că diafragma se contractă, respiraţia şi tensiunea arterială se modifică, că muşchii feţei, respiratori, abdominali, laringele sunt antrenaţi în acest proces. Râdem şi nu ştim că, în organismul nostru, creşte secreţia de endorfine, substanţe eliberate de creier cu efect similar morfinei. Profesorul doctor Ioan-Bradu Iamandescu, şeful Catedrei de Psihologie şi Psihosomatică de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", consideră că: "Dacă încercăm să oferim bolnavilor depresivi un divertisment, care să le provoace râsul, vom obţine rezultate uimitoare, deoarece starea de spirit a acestor bolnavi este influenţată în mod favorabil". Râsul are proprietăţi antibacteriene, antivirale, antimicotice, antitumorale. În cazul persoanelor optimiste, dar cu afecţiuni severe (depresii, boli cardiovasculare etc.) s-a observat că sistemul lor imunitar este mai eficient în lupta cu bolile, comparativ cu sistemul imunitar al persoanelor deprimate.
PRO ŞI CONTRA
· Un copil are, în medie, 40 de reprize de râs pe zi
· Un adult, în 24 de ore, râde doar de 20 de ori
· Norman Cousins este primul care a urmat terapia prin râs. Terapia a constat în a viziona filme şi piese de teatru comice, la care s-a adăugat o cură de vitamina C. Astfel, Norman Cousins, suferind de o boală incurabilă, reuşea ca, după o doză de "comedie" de 30 de minute, să aibă două ore fără dureri
· Principiul de bază al terapiei prin râs: să faci haz de necaz
· Terapia prin râs dă rezultate în îmbunătăţirea valorilor glicemice, a circulaţiei sângelui, în întărirea imunităţii, a sistemului respirator, în special a plămânilor, conferă o stare generală de bună dispoziţie. Totuşi, această terapie prezintă şi contraindicaţii: glaucom, hernii abdominale, hemoroizi, intervenţii chirurgicale recente, sarcină cu probleme.
Citește pe Antena3.ro