x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Războiul aspartamului

Războiul aspartamului

de Nicoleta Catana    |    30 Iun 2007   •   00:00
Războiul aspartamului

Autorităţile americane şi europene poartă discuţii aprinse cu nişte cercetători americani care au dovedit ştiinţific faptul că aspartamul este cancerigen.Â


Autorităţile americane şi europene poartă discuţii aprinse cu nişte cercetători americani care au dovedit ştiinţific faptul că aspartamul este cancerigen. Â

Un studiu efectuat in Italia de specialişti ai Fundaţiei Europene Ramazzini pentru studierea cancerului şi a mediului inconjurător (ERF) asupra aditivului alimentar aspartam E 951 a evidenţiat efectele nocive ale acestui indulcitor. Totuşi, The Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană care supraveghează siguranţa alimentară, a declarat că cercetarea nu este foarte concludentă, pentru că medicii italieni au efectuat teste pe animale. Atăt FDA, căt şi The European Food Safety Authority (EFSA) doresc reanalizarea studiului publicat săptămăna trecută. Potrivit cercetătorilor italieni, aspartamul creşte riscurile apariţiei leucemiei şi a cancerului la săn şi de asemenea atrag atenţia asupra consumului excesiv de dulciuri, care poate mări riscul efectelor cancerigene. FDA şi-a expus clar punctul de vedere declarănd că este foarte interesată de reanalizarea studiului, iar o opinie legată de acest aspect nu va fi făcută publică pănă la finalizarea cercetărilor, pentru că nu se doreşte alarmarea publicului. FDA a adăugat că rezultatele cercetărilor nu concordă cu cele ale numeroaselor teste făcute pănă acum asupra aspartamului. Reprezentanţii EFSA cred că este de luat in seamă orice studiu nou.


NECONVINGĂTORI. Siguranţa consumului aspartamului a fost pentru prima oară pusă sub semnul intrebării in 2005, cănd ERF a publicat primul studiu efectuat asupra dulciurilor şi apariţia cancerului. Nici atunci FDA şi EFSA nu au luat drept sigure rezultatele cu privire la efectele deosebit de nocive ale aspartamului asupra organismului uman. Cercetările din 2007 au fost realizate in exclusivitate de ERF şi vin cu completări ale studiului realizat in urmă cu doi ani. Cercetătorii au declarat că, avănd la bază cercetările actuale, o revizuire a datelor pe care le deţin asupra consumului de aspartam nu mai suportă amănare, mai ales că acesta se găseşte in produse care sunt consumate des de copii. De asemenea, mai multe asociaţii din Statele Unite ale Americii s-au unit pentru a milita impotriva consumului de aspartam, considerănd o urgenţă acest lucru, intrucăt se regăseşte in foarte multe produse din categoria dulciurilor şi a băuturilor răcoritoare. Totuşi, mai multe companii din industria alimentară au declarat că aditivul alimentar nu este nociv, ele demonstrănd acest lucru cu cele 200 de studii efectuate pănă acum. Purtătoarea de cuvănt a ERF, Kathryn Knowles, a declarat că reticenţa producătorilor in acceptarea acestui studiu vine in urma unor interese comerciale.


Alţi indulcitori

Pe lăngă aspatam şi alţi aditivi alimentari cu rolul de indulcitori sunt incriminaţi in apariţia unor boli. Acesulfamul K (E 950), acidul ciclamic (E 952), taumatin (E 957), zaharina (E 954), sucraloză (E 955) sunt doar căţiva aditivi despre care studiile au arătat că pot produce dereglări ale organismului, consumate in cantităţi mai mari decăt cele admise de reglementările internaţionale. Aceştia se găsesc in sucuri, dulciuri, produse lactate sau de patiserie.


Lista de boli

Aspartamul este unul dintre cei mai periculoşi aditivi chimici de pe piaţa alimentară, studiile efectuate pănă acum relevănd că peste 75% din reacţiile adverse reclamate de aditivii alimentari sintetici se datorează acestuia. Multe dintre acestea sunt foarte serioase, consumul in cantităţi mari putănd duce şi la deces, după cum se relevă intr-un raport al DHHS (Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane) al SUA din 1994. Printre cele peste 90 de simptome documentate in raport se numără: spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panică, vorbire ingreunată, tahicardie, palpitaţii, pierderea memoriei, pierderea auzului, ameţeli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie, oboseală accentuată, iritabilitate, insomnie, respiraţie ingreunată etc. Cercetători care studiază efectele aspartamului au arătat că acesta declanşează şi agravează boli cronice ca tumori pe creier, scleroza multiplă, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintală, fibromialgie, diabet.


×
Subiecte în articol: bun de consum