x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri pe scurt

28 Aug 2009   •   00:00

28 august 2009



NOI NORME DE ETICHETARE
Consiliul UE şi Parlamentul European negociază în prezent o propunere a Comisiei Europene referitoare la indicaţiile de pe ambalajul produselor alimentare în Uniunea Europeană, unul dintre aspectele cele mai controversate fiind mărimea caracterelor de pe etichetele respectivelor produse. Principala regulă privind comercializarea alimentelor ambalate în UE este aceea că nu trebuie induşi în eroare consumatorii.

Obiectivul propunerii executivului comunitar este de a moderniza şi ameliora regulile comunitare privind etichetarea produselor, astfel încât consumatorul european să obţină informaţia de care are nevoie în cel mai facil mod.
Studiile europene arată că mulţi consumatori din UE consideră că actualul mod de etichetare a produselor alimentare face dificilă găsirea informaţiilor necesare în decizia de achiziţionare a produselor. Propunerea Comisiei vizează tocmai ca aceste informaţii să fie mai rapid identificate pe etichetele produselor alimentare, dar şi ca informaţiile în cauză să fie prezentate în acelaşi fel în toate cele 27 de state membre ale Uniunii.

Propunerea CE va modifica însă această realitate, prezentarea listei valorilor nutritive ale alimentelor urmând să devină obligatorie pentru majoritatea alimentelor ambalate. Astfel, consumatorii din UE vor putea cunoaşte exact concentraţiile de energie, grăsimi, grăsimi saturate, carbohidraţi (în special zahăr) şi sare conţinute de produsele alimentare ambalate.

Actualmente, discuţiile dintre Consiliu şi PE se concentrează pe numele valorilor nutritive care să fie incluse pe lista obligatorie.
Un alt aspect referitor la protecţia consumatorilor pe care executivul UE îl doreşte clarificat este precizarea componentelor ce pot provoca alergii, mai ales în cazul produselor lactate, ouălor şi cărnii de peşte. În prezent aceste norme se aplică bunurilor alimentare ambalate, dar discuţiile vizează extinderea regulilor şi la alimentele neambalate, precum cele servite în restaurante


INTOXICAŢII CU CIUPERCI
Aproape 20 de harghiteni s-au prezentat în ultimele săptămâni la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc fiind diagnosticaţi cu intoxicaţie cu ciuperci. Potrivit medicului coordonator al unităţii de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Harghita, dr. Weil Gyula, opt dintre cei 18 pacienţi au avut nevoie de îngrijiri speciale din cauză că starea lor a fost gravă. Patru persoane au ajuns la secţia de terapie intensivă, doi copii au fost internaţi la pediatrie, iar doi adulţi la secţia de interne. Ceilalţi au fost trataţi la urgenţă şi, întrucât starea lor a fost bună, au fost externaţi.

Potrivit sursei citate, a existat un caz în care o persoană, din curiozitate, a mâncat o jumătate dintr-o ciupercă otrăvită şi a ajuns la spital, drept urmare medicii recomandă să nu se consume decât ciupercile cunoscute şi cele comercializate în magazine. De asemenea, la primele simptome de greaţă, vărsături, dureri de cap sau ameţeli trebuie să se consulte imediat un medic. În plus, nu se recomandă consumul de alcool care amplifică simptomele. Numărul intoxicaţiilor cu ciuperci, la nivelul judeţului, este mai mare, unii dintre pacienţi adresându-se spitalelor din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa


CONTROALE ÎN BRAŞOV
Direcţia Sanitar-Veterinară Braşov a declanşat o serie de controale la unităţile de alimentaţie publică din Braşov şi din zonele turistice adiacente, înaintea începerii Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, care se desfăşoară în perioada 2 ­ 7 septembrie.

Directorul interimar al Direcţiei Sanitar­Veterinare Braşov, dr. Dorin Enache, a declarat joi, că s-au constituit şapte comisii care au început controale în unităţile de alimentaţie publică şi fast-food-urile din zona centrală a Braşovului, Poiana Braşov, Bran, Zărneşti, Râşnov, Pârâul Rece, dar şi la hotelurile şi restaurantele societăţii comerciale Aro Palace, unde vor fi cazaţi cei mai mulţi dintre participanţii la festival. "Am controlat deja 28 de astfel de unităţi de alimentaţie publică, unde am găsit o serie de mici deficienţe pentru care am dat amenzi de 15.000 de lei", a precizat Dorin Enache.

×
Subiecte în articol: bun de consum