5 decembrie 2009
CONTINUITATEGuvernul a aprobat continuarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în "Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte programe naţionale". Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le pună în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora, pentru anul 2010. Pentru a evita orice disfuncţionalităţi în sistemul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, va emite până la 1 ianuarie 2010, inclusiv, Ordinul privind implementarea normelor de aplicare a Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Programului Strategic al Autorităţii.
CONTROALE
La data de 30 noiembrie, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au controlat şase unităţi cu profil alimentar din staţiunile Predeal, Bran şi Moeciu. Au fost verificate trei magazine alimentare, două restaurante şi o unitate de tip fast-food. În urma controalelor au fost evidenţiate două unităţi în care personalul nu avea echipamentele corespunzătoare de lucru, unităţile respective fiind sancţionate cu avertisment. Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranţei alimentelor, cetăţenii pot apela numărul de telefon al "Call Center"-ului ANSVSA: 0800-82.67.87.
LIPSĂ DE IGIENĂ
Inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au aplicat sancţiuni în valoare de 34.900 de lei, în urma unor acţiuni tematice de control, privind produsele alimentare de origine non-animală, desfăşurate în perioada 13-19 noiembrie. De asemenea, a fost suspendată activitatea a două unităţi, iar una a fost închisă. Controalele au vizat obiective agroalimentare cu diverse obiecte de activitate: fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie, a produselor de morărit, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare a legumelor şi fructelor. Cele mai grave probleme depistate au fost cele legate de lipsa igienei.
CONSERVE EXPIRATE
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat 44.000 kg de conserve din legume şi fructe comercializate de 397 de operatori economici, prin acţiunea de control care a vizat modul în care sunt respectate prevederile legale la comercializarea şi etichetarea conservelor din legume şi fructe. Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost retrase de la vânzare 130 kg de conserve, iar alte 44.000 kg au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor. Una dintre problemele întâlnită în timpul controalelor a fost nerespectarea calităţii produselor, fiind comercializate conserve cu ambalaje ruginite, cu termen de valabilitate depăşit.