Mâncarea de tip fast-food creează o dependenţă la fel de puternică precum cea dată de heroină, potrivit unui studiu realizat în SUA şi citat de cotidianul britanic Daily Express.
Potrivit unor cercetări, consumul regulat de gogoşi, costiţă, cârnaţi ieftini, hamburgeri şi prăjituri cu ciocolată poate deveni un substitut pentru procurarea fericirii. Şi se pare că după ani de consum în mod curent al unor astfel de alimente, consumatorul devine de-a dreptul dependent de ele.
Doctorul Paul Kenny, cercetător la Scripps Research Institute din Florida, a efectuat un test pe şoareci, concluzionând că organismul reacţionează similar la consumul de alimente nesănătoase şi la cel de droguri. "Îţi pierzi controlul. Este dependenţa tipică", a spus Kenny despre consumul de alimente nesănătoase.
Kenny a împărţit şoarecii în trei grupe, unora dându-le cantităţi normale de mâncare sănătoasă, altora cantităţi mici de mâncare nesănătoasă şi celor din cel de-al treilea grup, mâncare nesănătoasă la discreţie. În cadrul primelor două grupuri nu s-au constatat efecte secundare.
Însă în cazul şoarecilor care au avut mâncare nesănătoasă la discreţie s-a constatat o diferenţă, fiind stimulată acea parte a creierului unde există centrul plăcerii. Astfel şoarecii care s-au bucurat de cantităţi nelimitate de mâncare nesănătoasă au nevoie de tot mai multă stimulare pentru a obţine plăcerea în aceeaşi măsură în care o resimţeau ceilalţi.
După numai cinci zile, în cazul şoarecilor îmbuibaţi cu hrană nesănătoasă a fost constatată o reducere semnificativă a sensibilităţii celulelor din creier în care se produce plăcerea. Animalele s-au obişnuit repede cu mâncarea nesănătoasă şi, deşi nu simţeau nevoia să o consume, făceau acest lucru în continuare şi în cantităţi tot mai mari pentru a se menţine fericite.
Ca şi în cazul toxicomanilor, cu cât mâncau mai multă mâncare nesănătoasă, cu atât tânjeau mai mult după ea, apărând o dependenţă care le era necesară pentru a se simţi normal.
Mediafax