x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Toxiinfecţia alimentară, boala verii

Toxiinfecţia alimentară, boala verii

de Mirela Dădăcuş    |    09 Iun 2009   •   00:00
Toxiinfecţia alimentară, boala verii
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Vremea caldă sporeşte riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, afecţiuni care apar ca urmare a consumului de alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziţi. Cele mai frecvente îmbolnăviri sunt date de salmonella şi de stafilococul auriu. Salmonella se găseşte în carne, mezeluri şi ouă, iar stafilococul auriu se dezvoltă în lapte şi derivatele din lapte.



Copiii şi bolnavii cronici, cei mai expuşi
Potrivit dr Laurenţiu Luca, medic de medicină generală, în această perioadă există câteva alimente care produc frecvent îmbolnăvirea: laptele şi derivatele din lapte (brânză, frişcă, smântână, creme, îngheţată etc.), ouăle şi preparatele din ouă (maioneză), carnea şi derivatele din carne (inclusiv conservele). Boala debutează în cel mult 48 de ore de la consumul mâncării alterate, cu febră, diaree, vărsături, deshidratare, dureri de cap, transpiraţie şi stare generală modificată. Medicul ne recomandă ca la apariţia acestor semne să ne prezentăm de urgenţă la un cabinet medical, fără să recurgem la automedicaţie, deoarece formele severe ale bolii pot duce la deces. Medicul Laurenţiu Luca atrage atenţia asupra faptului că există câteva grupe cu risc crescut de a dezvolta complicaţii ale toxiinfecţiilor alimentare: copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni cronice, care au un sistem imunitar slăbit, incapabil să lupte împotriva bolii. În ceea ce priveşte tratamentul toxiinfecţiei alimentare, acesta diferă în funcţie de germenele care a produs îmbolnăvirea. În cazul salmonellei, se impune repaus şi dietă, medicamente antiemetice (antivomitive), pansamente gastrice, hidratare intensă şi, în forme severe, medicaţie specifică.  

Tratamentul toxiinfecţiei alimentare cu stafilococ constă în administrarea de  antiemetice şi hidratare. În acest caz, nu se prescriu antibiotice. Formele severe ale bolii necesită tratament cu corticosteroizi.

Prevenţie

Pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare, Ministerul Sănătăţii face câteva recomandări:

· evitaţi prepararea alimentelor cu mai mult de două-trei ore înainte de a le consuma, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării alimentelor preparate (acestea trebuie păstrate la temperature scăzute, sub 4 grade Celsius, pentru evitarea înmulţirii germenilor);

· evitaţi contactul între alimentele preparate şi cele nepreparate (separaţi materiile prime pentru prepararea alimentelor de mâncărurile deja preparate, în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, peşte şi ouă);

· spălaţi foarte bine recipientele în care gătiţi, precum şi fructele, zarzavaturile şi verdeţurile înainte de consumarea lor;

· aveţi grijă ca alimentele să nu intre în contact cu insecte sau animale;

· fierbeţi laptele în cazul în care acesta nu este pasteurizat;

· folosiţi doar sursele de apă potabilă pentru preparea alimentelor şi pentru consum, o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;


· fierbeţi apa, dacă aveţi îndoieli asupra calităţii surselor de apă potabilă (apa de la robinet sau din fântână o puteţi înlocui cu apa minerală plată);

· păstrarea în condiţii de maximă igienă a suprafeţelor pe care pregătiţi mâncarea;

· folosiţi ustensile şi echipamente separate (cuţite, blaturi de lemn) atunci când prelucraţi carne crudă şi alimente deja preparate sau care se consumă fără prelucrare termică;


· nu gătiţi, dacă aveţi vreo leziune sau infecţie (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor; în cazul în care acest lucru nu este posibil, trebuie folosit un pansament steril, care să izoleze complet leziunea/infecţia de exterior;


· spălaţi-vă des pe mâini, nu numai înainte de masă sau după folosirea toaletei.  


Mâncarea pentru copii nu trebuie păstrată la frigider şi reîncălzită. În cazul adulţilor, mâncărurile prelucrate termic, care nu sunt consumate imediat, trebuie răcite brusc şi păstrate la frigider. Atenţie! Nu decongelaţi alimentele sub jet de apă caldă şi nici la temperatura ambientală, ci în interiorul frigiderului, după ce le-aţi scos din congelator.

AVERTISMENT. Îngheţata alterată şi alimentele depozitate necorespunzător vă pot îmbolnăvi! Prezentaţi-vă de urgenţă la medic dacă aveţi greaţă, ameţeală, crampe abdominale şi diaree. Simptomele apar la 48 de ore de la consumul alimentelor şi apei contaminate.

SFATUL MEDICULUI
Laurenţiu Luca, medic de medicină generală, ne recomandă să evităm alimentele vândute pe "stradă" (îngheţată, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger, shaorma). De asemenea, să citim cu atenţie instrucţiunile de pe etichetele alimentelor cumpărate din magazine, pentru că acestea conţin informaţii despre modul de păstrare şi valabilitatea lor.

×
Subiecte în articol: alimentelor alimentaţie sănătoasă