Lucrurile nu au mers mai bine nici în 2010, însă deocamdată firmele nu au depus bilanţurile contabile pentru a vedea cât de mult s-a deteriorat starea lor financiară în 2010. Dimpotrivă, au fost înregistrate şi primele trei falimente: Tiago Mall Oradea, Armonia Brăila şi City Mall Bucureşti. Tot anul trecut a avut loc şi prima vânzare a unui centru aflat în insolvenţă – Tiago Mall, dezvoltat de Mivan, a fost cumpărat la licitaţie de Shopping Center Holding.
În Capitală, doar Băneasa Shopping City, Bucureşti Mall, Plazza România şi Unirea Shopping Center au realizat în 2009 profit. Restul centrelor comerciale sunt pe pierderi. Totuşi, asta nu înseamnă automat insolvenţă, dar arată că în acest domeniu criza s-a resimţit din greu, mai ales că majoritatea mall-urilor sunt construite cu bani de la bănci.
Afacerile dezvoltatorilor de mall-uri s-au prăbuşit după ce au fost nevoiţi să reducă nivelul chiriilor pentru a ţine pe picioare centrul comercial. Mulţi comercianţi, chiriaşi ai mall-urilor, au tras obloanele sau au migrat spre spaţii comerciale mai ieftine, iar dezvoltatorii s-au trezit ameninţaţi că vor avea galeriile goale. Pe de altă parte, vânzările slabe şi problemele legate de lichidităţi au forţat o serie de retaileri precum InterHome, Diverta sau Lee Cooper să intre în insolvenţă.
"Rata de neocupare a scăzut în 2010, comparativ cu 2009, dar s-a stabilizat în jurul valorii medii de 12%, cu cifre mai mici pentru centrele din Bucureşti şi principalele oraşe", a declarat Ramona Marusac, Senior Associate în cadrul departamentului de retail al Colliers Internaţional.
Disperaţi şi presaţi de bănci, proprietarii au făcut oferte din ce în ce mai avantajoase să-şi ţină centrele comerciale pline.
Chiriile au intrat pe o pantă descrescătoare şi au coborât de la 100-120 de euro cât erau în 2008 la 60-75 euro/mp/lună în Capitală şi la 15-30 euro/mp/lună în alte oraşe, în funcţie de concurenţă şi de mărimea localităţii.
City Mall a intrat în faliment după ce datoriile sale către creditori au crescut treptat, în prezent acestea ridicându-se la 75 de milioane de euro. Băncile finanţatoare ale mall-ului au de recuperat 176 de milioane de lei, adică peste 41 de milioane de euro. Din această sumă, Bancpost are de luat circa 5 milioane de euro, UniCredit Bank Austria 35,7 milioane de euro, iar UniCredit Ţiriac circa 300.000 de lei. De-a lungul timpului, City Mall a avut trei proprietari, ultimul fiind fondul australian APN/UKA, care l-a cumpărat în 2006 de la un grup de investitori britanici cu 100 de milioane de euro. Anterior, mall-ul a fost deţinut de un grup de investitori britanici, care au achitat pentru acesta suma de 46 de milioane de euro dezvoltatorului proiectului, Jaguar Development, companie controlată de oameni de afaceri greci şi israelieni. La sfârşitul acestei luni, Casa de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul judiciar al centrului comercial, va scoate la vânzare mall-ul printr-o licitaţie cu strigare.
Preţul de pornire a primei licitaţii pentru vânzarea activului City Mall, aflat în procedură de faliment, se învârte în jurul sumei de 33 de milioane de euro, potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul judiciar al centrului comercial.
Prima licitaţie este programată pentru la sfârşitul acestei luni, urmând ca, în funcţie de cerere şi ofertă, licitaţii viitoare să fie organizate până în iunie. "În ceea ce priveşte vânzarea activului City Mall, aceasta este una cu particularităţi. Astfel, deşi societatea a intrat la cererea acţionarilor direct în procedura simplificată a falimentului, împreună cu creditorii am decis menţinerea activităţii curente în încercarea de a păstra plusul de valoare al unui business în funcţiune. Astfel, acest activ se va vinde ca un business în viaţă, reprezentând o premieră în vânzările de acest tip în România", a declarat Radu Lotrean, Managing Partner Casa de Insolvenţă Transilvania. El a precizat că argumentele cu care sunt atraşi posibilii investitori sunt reprezentate de preţ, poziţie, publicul ţintă, existenţa unui mix de chiriaşi.
Şi mall-ul Tiagro din Oradea a fost vândut cu 30,5 milioane de euro unei firme care are acelaşi sediu şi aceeaşi adresă cu grupul Băneasa Investments în urma unei licitaţii organizate tot de Casa de Insolvenţă Transilvania. Proiectul Tiago Mall Oradea a fost finanţat de Bank Austria Creditanstalt şi UniCreditŢiriac cu 58 de milioane de euro şi 25,2 milioane de lei. Dezvoltatorul a constituit garanţii în favoarea creditorilor sub formă de ipotecă de rang I asupra terenului şi a construcţiei, pentru suma de 97 de milioane de euro.
Firma Red Project Three, care administrează mall-ul Armonia din Brăila, a intrat în insolvenţă după ce săptămâna trecută Tribunalul Bucureşti a aprobat cererea depusă de companie. Centrul comercial nu a funcţionat decât şase luni şi stă închis de mai bine de un an.
Tot săptămâna trecută a cerut şi proprietarul City Mall insolvenţa companiei.
Şi totuşi, 2011 ne aduce noi şi noi magazine
În ciuda falimentelor şi a problemelor existente, în 2011 sunt anunţate deschiderea a opt noi centre comerciale, însă finalizarea acestora depinde foarte mult de ruperea cercului vicios retaileri – dezvoltatori – bănci.
Lucrările la cel mai mare mall din Bucureşti şi al treilea ca dimensiune din Europa au demarat deja. Se numeşte The Colosseum şi va fi construit în Sectorul 1 al oraşului Bucureşti, pe Şoseaua Chitilei, de dezvoltatorul român Nova Imobiliare. Deschiderea este programată pentru vara acestui an, iar printre chiriaşii stabili se află firme binecunoscute, precum hipermarketul Carrefour şi reţeaua de magazine do-it-yourself Leroy Merlin.
Grupul de investiţii irlandez Caelum Development va începe în luna iulie construcţia centrului comercial ParkLake Plaza, din cartierul Titan din Bucureşti, preînchiriat în proporţie de 35% şi care va atrage o investiţie estimată la 250 de milioane de euro în urma reproiectării proiectului. Şi Cora are intenţii mari. Va inaugura în a doua parte a anului 2012 un mall la Constanţa, Corall, după care va construi alte două la Braşov şi Bacău. "Avem în plan construcţia a încă două mall-uri, la Braşov şi Bacău, unde avem deja terenurile. Construcţia centrelor comerciale va începe anul viitor, pe locurile unor foste fabrici, aflate în centrele celor două oraşe", a declarat Philippe Lejeune, director general al Cora România.
Şi Carrefour a anunţat că va deschide în septembrie un hipermarket în centrul comercial Colosseum, amplasat în zona Chitila din Bucureşti, iar în octombrie va inaugura un magazin la Botoşani, ajungând astfel la o reţea de 25 de hipermarketuri în România.
Retailerul austriac de mobilă kika va începe în această primăvară, la Constanţa, construcţia celui de-al doilea magazin din România, în care va investi 30-35 de milioane de euro, şi caută un spaţiu pentru o altă unitate, în Bucureşti, a declarat Lars Lund, şeful kika România. Magazinul din Constanţa va fi deschis la începutul anului viitor, a afirmat country managerul kika.
Anul 2011 ne va aduce mult-aşteptata intrare a H&M, dar şi primele magazine Lidl şi Leroy Merlin, însă nu ne aşteptăm să vedem şi alte nume noi intrate pe piaţă, se arată într-un raport al Colliers Internaţional. Câte dintre aceste intenţii se vor şi materializa? "Deşi sfârşitul anului 2010 a adus o avalanşă mediatică de proiecte care îşi anunţau relansarea în diverse oraşe din ţară, din cauza problemelor în obţinerea de finanţare, considerăm că foarte puţine vor reuşi să demareze lucrările de construcţie în 2011", susţine Andreea Păun, Marketing & PR Coordinator la Colliers.
Citește pe Antena3.ro