Prima varianta a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 a fost transmisă, la sfârşitul săptămânii trecute, către serviciile specializate ale Comisiei Europene. “Am transmis varianta de lucru a PNDR 2014 - 2020. Aşteptăm emiterea de către Comisia Europeană a regulamentelor de implementare şi a actelor delegate. Vreau să demarăm cât mai repede acest nou Program pentru ca mediul rural românesc să beneficieze de fondurile europene atât de necesare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Prin noul program sunt disponibili peste 8 miliarde de euro pentru 14 măsuri principale structurate pe trei direcţii: partea de produse vegetale şi achiziţie de utilaje, pe zootehnie, prioritar fiind sectorul de reproducţie şi dezvoltarea fermelor de familie. Toate cele 14 măsuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu o evaluare lunară sau trimestrială.
Proiecte tip pentru fermieri
Fermierii mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie prin noul PNDR proiecte tip făcute de Ministerul Agriculturii, astfel încât să nu mai dea bani pentru consultanţă. “Noul PNDR este un program mult simplificat faţă de PNDR 2007-2013. Introducem un sistem de achiziţii publice pentru privaţi şi încercăm să rezolvăm o problemă structurală pe care România o are în agricultură şi anume, odată cu creşterea exporturilor, vrem să nu mai exportăm materie primă ci produse procesate. În acest sens, unul dintre principiile PNDR este punctajul suplimentar pentru cei care integrează producţia. De asemenea, fermierii mici şi mijlocii vor avea proiecte tip la dispoziţie făcute de minister, ca să nu mai cheltuiască bani pe consultanţă”, spune Constantin. Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează “Investiţii în active fizice” şi are prevăzută o sumă de 1,9 miliarde de euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare şi infrastructură, iar cea mai mare sumă - 1,025 miliarde euro - fiind orientată către modernizarea fermelor. “Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor” are prevăzute fonduri în valoare de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge către “Instalarea tinerilor fermieri” şi 412,8 milioane euro pentru “Start up şi dezvoltarea de microîntreprinderi”.
O altă măsură din noul PNDR vizează “Serviciile de bază şi reînnoirea satelor din zonele rurale” cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologică va beneficia de peste 200 de milioane de euro în următorii şapte ani. O altă măsură importantă este cea legată de “Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro. PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.
Noul program va avea şi o măsură dedicată împăduririlor şi pentru crearea de perdele forestiere, unde au fost alocate 105 milioane de euro, dar va exista sprijin şi pentru drumuri forestiere. Ministrul Agriculturii a precizat că toate investiţiile care se fac în sistemul integrat de dezvoltare a zonei Deltei Dunării şi a zonei limitrofe Deltei Dunării vor avea punctaj suplimentar pe toate măsurile, cu excepţia celor care sunt în Biosfera Deltei Dunării.
Citește pe Antena3.ro