Mai mult de jumătate dintre angajatori nu oferă în prezent niciun fel de flexibilitate a beneficiilor pentru salariaţi, însă, în următorii doi ani, angajatorii români au intenţia să introducă un astfel de program, potrivit studiului Employee Choice realizat în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) de Mercer Marsh Benefits. “În România, cu toate că numărul companiilor care oferă flexibilitate în beneficii este încă unul mic, angajatorii care desfăşoară deja aceste programe raportează un grad ridicat al satisfacţiei angajaţilor, de 78%, şi afirmă că motivele principale ale implementării programelor sunt motivarea angajaţilor, păstrarea lor şi menţinerea competitivităţii pe piaţa forţei de muncă. Dacă luăm în considerare şi că 68% dintre angajatori se gândesc să deruleze astfel de programe în următorii doi ani, estimăm că numărul companiilor care vor implementa programe cu flexibilitate în beneficii va creşte semnificativ în următorii 2-3 ani”, arată Daniela Bărbieru, Manager Marsh.
Tipuri de beneficii
Beneficiile pot fi voluntare, când angajaţii pot cumpăra cu bani proprii diverse beneficii la preţuri reduse, în general de pe o platformă electronică dedicată sau opţionale, când angajaţii pot alege între mai multe beneficii disponibile sau flexibile, programul cuprinzând beneficii de bază şi opţionale, cât şi o sumă anuală alocată fiecărui angajat şi o listă din care acesta îşi alege beneficiile dorite. Programele cu beneficii flexibile sunt cele mai populare în Europa de Est, în timp ce în Europa de Vest şi în Orientul Mijlociu sunt preferate beneficiile voluntare. “România nu urmează trendul pieţei din Europa de Est, programele cu beneficii flexibile fiind mai rar întâlnite printre angajatorii români”, explică Bărbieru.
Cei mai mulţi angajatori, respectiv 82%, consideră creşterea costurilor cu angajaţii ca fiind obstacolul principal în implementarea unui program cu flexibilitate în alegerea beneficiilor, 62% dintre ei indicând acest motiv ca fiind cel mai important.
“Dorinţa de a fi competitivi în piaţă”, “motivarea angajaţilor” şi “păstrarea angajaţilor” sunt cei mai importanţi factori pentru a implementa un astfel de program. Studiul Employee Choice evaluează rolul pe care flexibilitatea beneficiilor îl are şi compară programele de beneficii din regiune, analizând răspunsurile a 636 de angajatori din 17 ţări.
Citește pe Antena3.ro