x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ASF a aprobat Norma RCA, se aşteaptă publicare în MO

ASF a aprobat Norma RCA, se aşteaptă publicare în MO

de Adrian Stoica    |    24 Noi 2016   •   20:00
ASF a aprobat Norma RCA, se aşteaptă publicare în MO

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat norma pentru aplicarea prevederile Ordonanței de Urgență 54/2016 prin care au fost plafonate prețurile RCA, aceasta urmând să fie publicată în Monitorul Oficial. Faţă de varianta iniţială elaborată de ASF, forma finală conţine o serie de modificări acceptate la solicitarea jucătorilor din piaţa de asigurări.

Una dintre cele mai importante prevedere ale proiectului se referă limitele de despăgubire pe RCA. Acestea vor fi majorate, începând cu anul 2017, la 1,22 de milioane de euro pentru daune materiale, respectiv 6,07 milioane de euro pentru vătămări corporale şi deces. În prezent, acestea sunt de un milion, respectiv cinci milioane de euro per eveniment, indiferent de numărul persoanelor păgubite. Această majorare este impusă de o directivă europeană care prevede indexarea despăgubirilor cu indicele european de consum (IEC).

Alte prevederi ale normei

-Companiile de asigurări vor fi obligate să facă evaluarea daunelor în termen de cinci zile;

-Personalul care va efectua constatarea daunelor va trebui să aibă statut de independent, iar activitatea de constatare a daunelor va putea fi, parţial sau total, externalizată de către asigurători. Aceştia vor fi înscrişi într-un registru al constatatorilor de daune ţinut de către ASF şi vor fi obligaţi ca până în luna iulie 2017 să urmeze cursurile necesare, să fie admişi la examenele organizate de către Institutul de Supraveghere Financiară (ISF);

-Păgubitul RCA poate contesta soluţiile tehnice propuse de către inspectorul de daune şi poate apela la expertiza unui alt constatator de daune independent, autorizat de către ASF;

-Sistemele de specialitate ( baze de date) care normează timpii de manoperă, cantitatea de materiale, soluţiile tehnologice şi codul pieselor, precum si cele care evaluează costul unui autovehicul (valoarea de piaţă a acestuia) vor avea doar caracter orientativ, iar sistemele vor trebui să îndeplinească o serie de criterii pentru a fi admise;

-Asigurătorul atunci cand va face o oferta de despagubire pt Păgubitul asigurat RCA va putea refuza oferta asigurătorului  .... si va face ce?

 

Poliţe ieftine blocate de ASF

Unul dintre cei mai mari brokeri de asigurări din România,  Safety Broker va vinde poliţe RCA pentru un asigurător din afara ţări la preţuri semnificativ mai reduse decât cele ale asigurătorii care operează acum pe piaţa autohtonă. Vânzarea poliţelor era programată să înceapă în luna decembrie, dar potrivit unor surse, operaţiune se va mai amâna câteva luni pentru că ASF a refuzat să atribuie respectivei companii de asigurări codul BAAR fără de care nu se pot vinde poliţe RCA. Compania a reclamat deja acestă situaţia la EIOPA ( Autoritatea de supraveghere europeană), iar sesizarea va fi soluţionată, cel mai probabil, în luna martie a anului viitor. Asiguraţii români vor rămâne până atunci captivi pieţei RCA din România, fără a avea posibilitatea să cumpere produse similare mai ieftine.

 

Ordonanţa pentru plafonarea tarifelor RCA a fost elaborată de ASF şi adoptată de executiv la presiunea transportatorilor, dar acest lucru nu este văzut cu ochi buni de către Comisia Europeană care a acceptat sesizarea formulată pe această temă de către UNSAR.

 

În primul semestru al anului 2016, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a fost de 2,09 miliarde de lei, cu 33,22% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

×