x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La vremuri noi, neamuri noi. Se schimbă piloşii la ASF

La vremuri noi, neamuri noi. Se schimbă piloşii la ASF

de Adrian Stoica    |    07 Iul 2016   •   09:05
La vremuri noi, neamuri noi. Se schimbă piloşii la ASF

Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiar, scrie pe blogul personal că, în momentul în care a preluat conducerea instituției, 26% din personal era încadrat pe funcţii de conducere şi erau numai 2,3 poziţii de execuţie pentru fiecare manager.

“De atunci am ajuns la ce ar trebui să fie o organizaţie suplă, deschisă, transparentă şi performantă”, spune Negrițoiu. Dacă ne uităm însă pe organigrama instituției, vedem însă că aceasta este “deschisă” cu precădere celor înrudiți cu nume sonore în politica românească.

De exemplu, deputatul PSD de Ialomița, Marian Neacșu, și-a plantat în mod “transparent” în Fondul de Garantare a Asiguraților, în ASF și la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), atât fiica, cât și cea de-a doua soție, precum și pe fiul soției. La începutul acestui an, deputatul PSD de Ialomița Marian Neacșu a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justitie la șase luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, având în vedere că în prioada iulie 2009-decembrie 2012 și-a angajat ilegal fiica, Cristina Monica Neacșu, la biroul său parlamentar. Ulterior, aceasta a fost angajată la Fondul de Garantare a Asiguraților, unde deține în prezent funcția de director Avizare și Litigii.

Fă-mă mamă consilier

Soția deputatului PSD, Nicoleta Radu Neacșu, a fost avizată de către ASF în 2013, la conducerea PAID, fără să fi îndeplinit una dintre cerinţele prevăzute de legislaţia în vigoare la momentul respectiv, care prevedea o experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul asigurărilor pentru o poziţie de conducere. Ştefan Andrei Radu, fiul Nicoletei Radu Neacșu, este expert în management la cabinetul prim-vicepreședintelui ASF, Cornel Coca-Constantinescu, începând din decembrie 2014.

Ştefan Andrei Radu a absolvit facultatea în anul 2012 și începând de atunci a fost consultant financiar la Camera Deputaților (octombrie 2012-iunie 2014) și consilier personal al ministrului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism (începând din iunie 2014 și până în prezent).

Având în vedere lipsa sa de experienţă profesională, se pune întrebarea firească ce expertiză are el în consilierea unor  demnitari. Sau dacă ai relaţii experienţa nu mai contează?

Sinecuri pentru protejaţi

La Serviciul Monitorizare şi Educaţie Financiară din cadrul Direcției Protecția Consumatorilor din ASF sunt încadrați Vlad Gabriel Nicolaescu, fiul deputatului PNL Eugen Nicolaescu, și Andreea Georgiana Florea, soția actualului primar al sectorului 5, Daniel Florea. Vlad-Gabriel Nicolaescu ocupă funcția de responsabil  monitorizare, în timp ce Andreea Georgiana Florea este responsabil educaţie financiară, potrivit organigramei publicată pe site-ul ASF. Surse din ASF au declarat pentru Jurnalul Național că soția noului primar al sectorului 5 și-a prezentat recent demisia, fiind “profund nemulțumită” de nivelul salarizării din ASF (!).

Liviu Negoiţă, pasionat de asigurări

La cabinetul lui Mircea Ursache, vicepreședintele responsabil de piața de capital, figurează pe post de consilier Ioana Virginia Negoiță, cea de-a patra soție a fostului primar de la sectorul 3, Liviu Negoiță ( celebrul Livache cu casă la Como). De altfel, una dintre fostele soții ale politicianului a fost și ea angajata ASF. Este vorba despre Eugenia Carmen Bichiș. La același cabinet, este consilier şi Ovidiu Răzvan Wlassopol, fostul soţ al primarului din Craiova, Lia-Olguţa Vasilescu. La cabinetul lui Ion Giurescu, vicepreședintele responsabil de pensiile private, unul dintre consilieri este Aura Gabriela Socol, soţia lui Cristian Socol, fost la rândul său consilier al fostului premier Victor Ponta.

Ţi-au picat pilele, pleci!

Din lista consilierului au dispărut Ana-Maria Tudor şi Alexandru Marius Tudor, fiica şi ginerele ex-vicepremierului Gabriel Oprea. Ei au plecat din ASF la începutul acestui an, după declanșarea scandalului privind tezele lor de doctorat plagiate. În plus, nici Gabriel Oprea nu se simţea prea bine, fiind deja vizat de mai multe anchete.

La înfiinţarea sa, reprezentanţii ASF au susţinut că sistemul de pile şi relaţii care populează instituţia a fost preluat de la celelalte instituţii de supraveghere a diverselor pieţe care au intrat în componenţa sa. Anii au trecut, dar instituţia rămâne preferata politicienilor care îşi plantează aici odraslele, nevestele şi alte rubedenii.

×