x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tragedia din Club Colectiv. Asigurarea de răspundere civilă, un moft

Tragedia din Club Colectiv. Asigurarea de răspundere civilă, un moft

de Adrian Stoica    |    09 Noi 2015   •   16:48
Tragedia din Club Colectiv. Asigurarea de răspundere civilă, un moft

Obligativitatea încheierii unei poliţe de răspunde civilă faţă de terţi pentru agenţii economici ar fi putut evita tragedia din Club Colectiv. Astfel, firmele ar fi forţate să respecte legislaţia privind siguranţa desfăşurării activităţii, pentru că asigurătorul ar cere să i se prezinte, înainte de încheierea poliţei, toate avizele şi aprobările pe care trebuie să le obţină pentru a-și putea desfășura activitatea.

Poliţa de răspundere civilă faţă de terţi acoperă răspunderea civilă ce revine asiguratului pentru daune materiale cauzate terţilor din exercitarea activităţilor specifice declarate a se desfăşura la locul menţionat în poliţă. Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu, foarte puţine firme din România aleg să încheie o asigurare de răspundere civilă, în cel mai bun caz asigurându-şi doar proprietatea. „Am spus-o de nenumărate ori că, în mod normal, trebuie să fii obligat să faci o poliţă de răspundere civilă, după modelul celor de răspundere civilă profesională pe care sunt obligaţi să le încheie avocaţii, notarii, medicii, arhitecţii, brokerii şi firmele de construcţii.

Nici modelul practicat în țările din Uniunea Europeană, unde firmele sunt obligate să deţină o astfel de poliţă, nu le-a folosit la nimic.

Extinsă şi la persoane fizice
Este cunoscută inapetenţa românilor de a-şi face asigurări. În general le fac doar atunci când sunt obligaţi prin lege, iar în rest preferă să se bazeze pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla”. În opinia reprezentantului UNSICAR, încheierea unui poliţe de răspundere civilă către terţi ar trebui să fie impusă şi la locuinţele aparţinând persoanelor fizice. Cel puţin declarativ, acestea trebuie să încheie doar o asigurarea obligatorie de 20 de euro, dar despăgubirile sunt limitate şi, în niciun caz, ele nu asigură despăgubirea unei terţe persoane care ar avea de suferit. Oricum prea puține persoane fizice încheie și această asigurare de 20 de euro pentru că, deși legea prevede sancțiuni pentru cei care nu o fac, acestea nu se aplică.

Deşi reprezentanţii asigurătorilor au avertizat în repetate rânduri despre riscul potenţial care există fără instituirea obligaţiei încheierii unei astfel de asigurări, în special pentru firmele a căror activitate implică riscuri de producere a unor accidente, autorităţile nu au făcut nimic pentru a schimba ceva.

Un exemplu bun este asigurarea de răspundere civilă profesională pe care trebuie să o încheie firmele de construcţii. Ea are două componente, una de proprietate, care asigură riscurile până la finalizarea construcţiei, şi una de răspundere civilă către terţi.
Bogdan Andriescu, președintele UNSICAR
 

×
Subiecte în articol: colectiv