x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Axa Răului” s-a reunit la Phenian. Kim și Putin jură să lupte până la capăt contra Occidentului

„Axa Răului” s-a reunit la Phenian. Kim și Putin jură să lupte până la capăt contra Occidentului

de Şerban Mihăilă    |    20 Iun 2024   •   07:00
„Axa Răului” s-a reunit la Phenian. Kim și Putin jură să lupte până la capăt contra Occidentului

Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, au încheiat un parteneriat, care include un angajament de ajutor reciproc, dacă oricare dintre țările lor ar fi atacată. Cei doi autocrați, plasați de administrațiile americane într-o așa-numită „Axă a Răului”, alături de liderii Chinei și Iranului, s-au aflat în ultimii doi ani într-o confruntare permanentă cu Occidentul. 

Prima vizită a lui Putin în Coreea de Nord din ultimii 24 de ani a avut loc pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de parafarea unui acord bilateral de armament, prin care Phenianul ar urma să furnizeze Moscovei munițiile extrem de necesare pentru războiul său din Ucraina, în schimbul asistenței economice și al transferurilor de tehnologie ce ar putea spori amenințarea reprezentată de programul de arme nucleare și de rachete al lui Kim.

Nu este însă clar ce fel de asistență prevede acordul, descris, ieri, în termeni generali, ca fiind „un parteneriat strategic cuprinzător”.

Vorbind după ceremonia de semnare, Kim a calificat acordul drept „cel mai puternic tratat semnat vreodată” între cele două țări și documentul care aduce relațiile lor la nivelul unei alianțe, facilitând cooperarea în diverse domenii, inclusiv în politică, economie, cultură și armată.

Kim a fost citat, spunând că acordul este „de natură pașnică și defensivă”. „Nu am nicio îndoială că va deveni o forță motrice care va accelera crearea unei noi lumi multipolare.”, a spus președintele nord-coreean.

În schimb, potrivit presei de stat ruse, Putin a precizat că problemele de securitate și cele internaționale au ocupat o mare parte din discuțiile cu Kim. De asemenea, el a fost citat, spunând că Rusia nu ar exclude dezvoltarea cooperării tehnico-militare cu Coreea de Nord în cadrul acordului.

Rusia și Coreea de Nord au semnat, de asemenea, ieri, acorduri de cooperare în domeniul sănătății, al educației medicale și al științei, a relatat presa de stat rusă, citând site-ul Kremlinului.

Primire cu fast

Putin a fost întâmpinat la sosirea sa, marți seară, de Kim, care i-a strâns mâna, l-a îmbrățișat de două ori și a plecat cu el de la aeroport într-o limuzină, aflată într-o imensă caravană care a străbătut străzile luminate ale capitalei, unde clădirile erau decorate cu steaguri rusești gigantice și portrete ale lui Putin.

După ce și-a petrecut restul nopții la o casă de oaspeți, Putin a participat la o ceremonie fastuoasă de bun venit în principala piață a orașului, unde el și Kim au salutat o gardă de onoare și au pășit pe covorul roșu. 

Kim i-a prezentat apoi liderului de la Kremlin pe principalii membri ai conducerii sale, inclusiv pe ministrul de Externe, Choe Son Hui, pe secretarul partidului de guvernământ, Jo Yong Won, precum și pe influenta lui soră, Kim Yo Jong.

Piața era plină de ceea ce păreau a fi zeci de mii de spectatori, inclusiv copii care țineau baloane în mână și oameni care purtau tricouri roșii, albe și albastre ale steagurilor rus și nord-coreean. Mulțimi uriașe s-au aliniat pe străzi pentru a întâmpina coloana de mașini a lui Putin, scandând „Bun venit, Putin!” și fluturând flori și steaguri nord-coreene și rusești.

Mulțumiri pentru ajutorul din Ucraina

La începutul convorbirilor, Putin i-a mulțumit lui Kim pentru sprijinul acordat pentru războiul său din Ucraina, parte a ceea ce el a spus că este „o luptă contra politicilor hegemoniste imperialiste ale SUA și ale sateliților lor împotriva Federației Ruse.”.

El a declarat că ambele părți intenționează să semneze „un nou document fundamental, care va constitui baza legăturilor noastre pe termen lung”.

În acest context, liderul rus a salutat legăturile stabilite încă de pe vremea armatei sovietice, care a luptat contra armatei japoneze în Peninsula Coreeană în ultimele momente ale celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și sprijinul acordat Phenianului de către Moscova, în timpul Războiului din Coreea.

Kim a declarat că „prietenia înflăcărată” dintre Rusia și Coreea de Nord este acum chiar mai strânsă decât în perioada sovietică și a promis „sprijin deplin și solidaritate guvernului, armatei și poporului rus, în desfășurarea operațiunii militare speciale din Ucraina pentru a proteja suveranitatea, interesele de securitate și integritatea teritorială.”.

Kim a folosit un limbaj similar în trecut, afirmând în mod constant că țara sa susține ceea ce el descrie ca fiind o acțiune justă de protejare a intereselor Rusiei și acuzând criza „politicii hegemonice” a Occidentului, condus de SUA. Nu a fost însă clar, imediat, cum ar putea arăta acest sprijin.

Sprijin pe față 

Coreea de Nord se află sub sancțiuni grele ale Consiliului de Securitate al ONU, din cauza programului său de înarmare, în timp ce Rusia se confruntă, de asemenea, cu măsuri punitive din partea americanilor și a partenerilor occidentali ai SUA, din cauza agresiunii asupra Ucrainei.

Oficiali americani și sud-coreeni acuză Nordul că a furnizat Rusiei artilerie, rachete și alte echipamente militare pentru a fi folosite în Ucraina, posibil în schimbul unor tehnologii militare-cheie și al unui ajutor economic. 

Atât Phenianul, cât și Moscova neagă acuzațiile privind transferurile de arme nord-coreene, care ar încălca multiplele sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU, pe care Rusia le-a aprobat anterior.

Alături de China, Rusia a furnizat acoperire politică pentru eforturile continue ale lui Kim de a-și dezvolta arsenalul nuclear, blocând în mod repetat încercările SUA de a impune Coreei de Nord noi sancțiuni ONU, din cauza testelor de armament ale Phenianului. 

În martie, un veto rusesc la Națiunile Unite a pus capăt monitorizării sancțiunilor ONU asupra Coreei de Nord din cauza programului său nuclear, ceea ce a dus la acuzații occidentale potrivit cărora Moscova încearcă să evite controlul, în timp ce cumpără arme de la Phenian pentru a le folosi în Ucraina.

În acest context, vizita lui Putin la Phenian pare să fi fost prilejul ideal pentru parafarea oficială a unui troc privind furnizarea de obuze și rachete nord-coreene pentru frontul ucrainean, în schimbul tehnologiei necesare dezvoltării programului de arme nucleare și de rachete al lui Kim.

×