x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asocierea fermierilor, stimulată cu facilităţi fiscale

Asocierea fermierilor, stimulată cu facilităţi fiscale

de Andreea Stroe    |    02 Feb 2016   •   19:46
Asocierea fermierilor, stimulată cu facilităţi fiscale
Sursa foto: Darius_s/Getty Images

Executivul readuce în discuţie proiectul pentru modificarea Legii cooperaţiilor agricole şi cere parlamentarilor să urgenteze adoptarea lui. Proiectul, lăsat moştenire de Cabinetul Ponta, prevede acordarea unor facilităţi fiscale fermierilor care se asociază, Un nou proiect de lege este pe cale să se legifereze la Parlament, iar acesta prevede avantaje fiscale pentru fermierii care se asociază.

Taxele sunt la jumătate pentru asociațiile de producători

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, va merge astăzi în Parlament să discute cu membrii celor două Comisii pentru agricultură despre proiectul de modificare a Legii cooperativelor agricole. Un proiect care stă de ceva vreme prin sertarele parlamentarilor, dar pe care Executivul îl vrea acum cât mai repede transformat în lege pentru a putea sprijinii fermierii. În principal, noile reglementări prevăd reducerea impozitelor la jumătate pentru produsele care ies pe poarta asociațiilor. De asemenea, noua formă asociativă ar urma să promoveze mult mai bine intersele fermierilor în relaţia cu intermediarii sau marile lanţuri de retail.

Preţul rămâne marea problemă a fermierilor

Mihai Prindii, fermier cu 50 de oi şi 20 de vaci de lapte, din Bucovina, spune că în Moldovița chiar zilele acestea se pun bazele unei cooperative. „Sincer, o să o încercăm şi pe asta. Cum am văzut în Franța, de pildă, fermierii îşi vând produsele prin asociații şi obțin un preț care să reflecte real cheltuielile. Aşa şi noi sperăm să obținem prețuri mai bune. Cele de acum sunt o bătaie de joc la adresa noastră. Câştigă procesatorul şi supermarketul, iar producătorul e un fel de sclav pe plantație.” Litrul de lapte se vinde către procesator la 0,7-0,8 lei/l, iar carnea în viu are un preț derizoriu, fără a acoperi cheltuielile de producție. Aşa s-a ajuns la situația de a vinde kilogramul de carne de vacă în viu la patru lei. În noile cooperative, fermierii speră să obțină pe litrul de lapte 1,5-2 lei, iar pe kilogramul de carne 7-8 lei.
 

×