x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Caz uriaș de dopaj în China, unde 23 de înotători depistați pozitiv

Caz uriaș de dopaj în China, unde 23 de înotători depistați pozitiv

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2024   •   00:40
Caz uriaș de dopaj în China, unde 23 de înotători depistați pozitiv
Sursa foto: Hepta

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), aflată sub presiunea comunității sportive internaționale, a declarat joi că va lansa o revizuire independentă a modului în care a gestionat un caz care a permis ca 23 de înotători chinezi care au fost depistați pozitiv la o substanță interzisă să evite pedeapsa.

Ancheta va fi condusă de procurorul elvețian Eric Cottier, fost procuror general al cantonului Vaud, care a precizat că WADA va avea acces la toate dosarele și documentele legate de acest caz și va avea libertatea de a consulta orice experți independenți.

Cottier ar trebui să își prezinte concluziile în termen de două luni.

„Integritatea și reputația WADA sunt atacate", a declarat președintele WADA, Witold Banka, într-un comunicat.

„WADA a fost acuzată pe nedrept de părtinire în favoarea Chinei prin faptul că nu a făcut apel în cazul CHINADA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv", a spus el, referindu-se la agenția antidoping din China și, respectiv, la cea mai înaltă instanță sportivă din China", a adăugat Banka.

„Continuăm să respingem acuzațiile false și suntem încântați că putem pune aceste întrebări în mâinile unui procuror experimentat, respectat și independent."

Apelurile pentru o anchetă independentă au crescut de când New York Times a raportat sâmbătă că 23 de înotători chinezi au fost depistați pozitiv la trimetazidina (TMZ), un medicament interzis, cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021.

Înotătorii au evitat sancțiunile după ce o investigație a autorităților chineze a stabilit că rezultatele au fost rezultatul expunerii involuntare la medicament prin contaminare.

Un raport a stabilit că toți înotătorii care au fost depistați pozitiv au fost cazați la același hotel unde au fost descoperite în bucătărie urme de trimetazidină (TMZ), care se găsește în medicamentele pentru inimă.

WADA și-a apărat modul în care a gestionat cazul, spunând că nu a avut nicio dovadă pentru a contesta constatările Chinei și că un consilier extern a sfătuit să nu facă apel.

Agenția Antidoping a Statelor Unite (USADA) a fost cea care a solicitat prima o anchetă independentă, împreună cu o revizuire a WADA, pentru a restabili încrederea în organismul global antidoping înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din acest an.

Șeful USADA, Travis Tygart, a acuzat WADA că este implicată într-o „potențială mușamalizare", iar organismul antidoping a răspuns prin amenințarea cu acțiuni în justiție.

New York Times a relatat că și Casa Albă a cerut o anchetă, la fel ca și autoritățile antidoping din Marea Britanie și Australia

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dopaj China inotatori