Băncile au dus în luna mai la BNR, prin facilitatea de depozit, 11,2 miliarde de lei zilnic (2,5 miliarde de euro), la o dobândă de 0,25% pe an. Suma este de 12 ori peste nivelul din mai 2015, când depuneau numai 959 milioane de lei. În sistemul bancar sunt mulţi bani pentru că nu există suficientă cerere de credite solvabile.
BNR oferă instituţiilor de credit posibilitatea să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces prin aşa-numita facilitate de depozit. Numai că dobânda este de 0,25% pe an şi abia le acoperă costurile cu numărarea, deplasarea cu maşini blindate etc. Randamentele sunt în scădere de la 2-3% în urmă cu 4-5 ani.
Problema este că românii au prins gustul să-şi ţină banii la bancă în depozite sau în conturi de economii. Mai grav este că şi firmele au început să-şi plaseze economiile în conturi în loc să facă investiţii. Concomitent, nici companiile şi nici populaţia nu se mai înghesuie să ia credite, aşa că băncile sunt nevoite să ducă banii fie la banca centrală, fie să cumpere titluri de stat. Niciuna din aceste situaţii nu le mai aduce câştigurile din anii trecuţi.
Raportul credite/depozite s-a menţinut în acest an în jurul valorii de 86%, ceea ce arată că economiile plasate de populaţie şi companii la bănci sunt mai mari decât volumul creditelor acordate. România se află printre ţările europene cu cele mai mici rapoarte credite/depozite. În Bulgaria, este 78,5%, iar în Cehia 75,9%