În România există circa 100.000 de locuinţe neelectrificate, dar 10.000 dintre acestea urmeayă să fie racordate la reţeaua electrică în perioada următoare. Acestea vor fi selectate dintr-o bază de date care cuprinde 21.432 de locuinţe. Ea a fost realizată de Ministerul Energiei, iar investiţia va fi finanţată în cadrul Programului Energie Regenerabilă, Eficienţă Energetică, Securitate Energetică.
Conform unor memorandumuri semnate de Guvernul României cu Islanda, Principatul Lichtenstein şi Regatul Norvegiei, Ministerul Energiei a fost nominalizat drept partener în Programul Energie Regenerabilă, Eficienţă Energetică, Securitate Energetică, în timp ce operator de fond a fost desemnat Innovation Norway, entitate norvegiană care gestionează fondurile şi asigură implementarea propriu-zisă a programului.
Etapa studiului de fezabilitate
Innovation Norway, care a dispus deja elaborarea unui studiu de prefezabilitate, în vederea identificării criteriilor de selecţie a gospodăriilor ce vor fi finanţate şi a soluţiilor optime din punct de vedere tehnico-economic pentru cele circa 10.000 de gospodării neelectrificate care ar putea fi cuprinse în program. El se află în etapa de elaborare a notei conceptuale care va fi transmisă spre aprobare de către Innovation Norway în cursul lunii mai.
Programul guvernamental, un eşec
În 2012, Executivul a prezentat un program naţional de electrificare şi anunţa că până în 2016 toate aşezările din România vor avea curent electric. Investiţiile erau estimate atunci la circa 1,032 miliarde de lei. Programul guvernamental s-a divedit a fi un eşec pentru că electrificarea celor aproape 100.000 de locuinţe s-a dovedit un lucru greu de făcut, în condiţiile în care legislaţia prevedea că toate electrificările se fac doar cu bani de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, iar firmele de distribuţie pot face aceste investiţii doar dacă apreciază că proiectele sunt justificate economic. Cum racordarea la reţeaua de energie a localităţiilor sau caselor izolate era o investiţie care practic nu se mai recupera niciodată, operatorii de distribuţie nu s-au arătat deloc interesaţi de astfel de proiecte.
Responsabilitatea pasată distribuitorilor
La sfârşitul anului 2013, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a emis un ordin prin care stabilea că distribuitorii de energie sunt obligaţi să facă aceste lucrări la cererea autorităţilor locale. În cazul în care durata de recuperare a investiţiei este mai mare de 20 de ani sau valoarea actualizată netă (surplusul de valoare rezultat din exploatarea unei investiţii) este mai mică decât zero, lucrările nu se consideră eficiente economic şi, în acest caz, distribuitorul are obligaţia de a finanţa numai valoarea investiţiei eficiente.
Cele mai neelectrificate judeţe
Majoritatea celor care nu au curent electric locuiesc în zone rurale izolate, iar cele mai multe sate total neelectrificate se găsesc în judeţele Harghita, Alba, Caraș-Severin, Vaslui, Botoșani, Brașov şi Sibiu. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont că foarte mulţi din cei cărora li s-ar trage curent electric, ar intra pe tarif social, adică un tarif subvenţionat de stat. În mediul rural aproape 60% din consumatori au tarif social.
Pentru casele izolate una dintre soluţiile cele mai accesibile este utilizarea panourilor fotovoltaice. Problema este că de cele mai multe ori proprietarii acestora sunt prea săraci pentru a şi le permite.