x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Care este nivelul corect pentru plafonarea dobânzilor la credite ?

Care este nivelul corect pentru plafonarea dobânzilor la credite ?

de Daniela Ivan    |    09 Mai 2018   •   08:10
Care este nivelul corect pentru plafonarea dobânzilor la credite ?

Legea privind plafonarea dobânzilor la credite va intra în cel mult două săptămâni în dezbateri în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților. Divergenţele dintre bancheri şi senatori  sunt legate de nivelul la care să se facă plafonarea dobânzilor, precum şi de tipurile de produse la care să se aplice. În 14 ţări din UE dobânzile sunt plafonate pentru creditele de consum şi în şapte dintre ele şi pentru cele imobiliare.

Instituţiile financiare nebancare, aşa numitele IFN-uri, au ajuns să dea credite la tarabele din pieţe, iar ţinta lor sunt clienţii vulnerabili, care nu pot rambursa la termen împrumutul şi care plătesc, ulterior, o dobândă foarte mare, a declarat senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii. Acesta a explicat că este o realitate că dobânzile sunt foarte mari în România, nu numai la IFN-uri, ci şi la bănci. “Costurile cu creditarea ale cetăţenilor români sunt duble-triple faţă de media UE”, a spus senatorul. În acest context mulţi oameni nu-şi pot plăti ratele. “ Există 250.000 de procese între consumatori şi bănci, 1,1 milioane de familii de români în procedură de executare silită, încă un milion de români deja faliţi şi 670.000 de familii care întâmpină dificultăţi în a-şi achita ratele la bancă”, a explicat Zamfir.

Ce spun bancherii....

Plafonarea dobânzilor pentru creditele de consum la 18% şi la de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR pentru creditele imobiliare va scoate din piaţă o serie de produse bancare, iar clienţii cu venituri reduse nu se vor mai putea califica la credite “ Cardul de credit cu descoperit de cont, creditele cu dobânzi fixe şi cardul de credit cu dobândă zero vor dispărea”, a spus Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.  Reprezentanţii băncilor susţin că limitarea dobânzilor trebuie făcută diferenţiat pe tipuri de credite şi pe valute. “ Cel mai corect este să fie raportată la o dobândă anuală medie pe produs”, a spus Bogdan Preda, secretarul general al Consiliului Patronatelor Bancare din  România.

... şi reprezentanţii IFN-urilor

Instituţiile finnaciar nebnacare nu se pot încadra în dobânzi de 18% şi se vor închide lăsând pe mâna cămătarilor aproape 30% din populaţia Românilei care acum se împrumută de la o lună la alta ca să-şi achite facturile, a tras atenţia Adriana  Ahciarliu, reprezentanta Patronatului Creditului IFN. Aceasta a precizat că activitatea IFN-urilor este reglementată de Banca Naţională şi există reglemnetări foarte clare, nu pot da împrumuturi cu dobânzi mai mari de 200% pe an pentru 15 zile.

Guvernul dă gir Parlamentului

Vicepremierul Viorel Ştefan a spus că Guvernul lasă la latitudinea Parlamentului să dezbată şi să se pronunţe pe acest proiect de lege şi a precizat că determinarea nivelului la care trebuie făcută plafonarea este o chestiune foarte complicată. La rândul său, Marius Budăi, preşedintele comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camerei Deputaților, a cerut părţilor implicate. “Ajutaţi-ne să iasă o lege bună. Vom dezbate cât este nevoie şi dacă nu se ajunge la o înţelegere atunci vom legifera, este atributul nostru să protejăm oamenii”.

 

Dezbaterea privind plafonarea dobânzilor, organizată de Intact Media Group, a reuşit să aducă la aceiaşi masă toţi factorii implicaţi. Guvernaţi, parlamentari, şefi de instituţii, bancherii şi patronatul IFN-urilor. Marele absent a fost reprezentantul BNR, reglementatorul pieţei bancare

×
Subiecte în articol: plafonarea dobânzilor la credite