x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutorul seamănă mai mult cu o glumă proastă. Câți bani ne dă statul pentru compensarea facturilor-gigant la energie

Ajutorul seamănă mai mult cu o glumă proastă. Câți bani ne dă statul pentru compensarea facturilor-gigant la energie

de Adrian Stoica    |    11 Ian 2022   •   07:10
Ajutorul seamănă mai mult cu o glumă proastă. Câți bani ne dă statul pentru compensarea facturilor-gigant la energie

Chiar dacă facturile lunii ianuarie la gaz și electricitate nu au venit încă, nu toți consumatorii vor beneficia de compensarea prețurilor decisă de Guvern, iar o altă parte va primi sume foarte mici în raport cu valoarea facturilor.

Potrivit unei estimări realizate de Asociația Energia Inteligentă (AEI), 25% dintre consumatorii casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație, în timp ce la gaze procentul urcă la 65%. Pe de altă parte, mulți consumatori vor primi compensații foarte mici.

Compensații mici la energie pentru 75% din consumatori

Conform legii, compensarea se aplică doar în cazul în care consumatorul casnic consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, iar prețul, cu taxele incluse, este mai mare de 0,68 lei/kWh. În această situație se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh din prețul cu taxe (fără abonament). În cazul în care prețul energiei electrice din contract este mai mic 0,68 lei/kWh, iar consumul este mai mic de 30 kWh sau mai mare de 300 kWh, consumatorul nu primește nicio compensație. „Apreciem că, în acest an, circa 25% din consumatorii casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație, iar circa 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi, în medie, circa 30 de lei compensare pe lună”, potrivit analizei. 

35% din consumatorii de gaze vor primi doar 150 de lei, restul, nimic 

Pentru un consum de gaze cuprins între 20 - 250 mc și un preț mai mare de 0,125 lei/kWh (fără tarife de sistem şi taxe) în luna ianuarie se acordă o compensaţie de 33% din prețul din propriul contract (fără abonament, rate şi alte servicii din factura de gaz). În situaţia în care preţul gazelor din factură este sub 0,125 lei/kWh (preţ final de cca. 0,208 lei/KkWh), iar consumul este mai mare de 250 mc sau sub 20 mc/lună, nu se va acorda nici o compensaţie. În situaţia consumatorilor care au fost trecuţi prin efectul legii în piaţa liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piaţa concurenţială după data de 1 iulie 2021, preţurile nu depăşesc în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh şi atunci nu se plafonează nimic. 

„Apreciem că, în ianuarie 2022:  25% din consumatorii casnici de gaze nu se încadrează în condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; 40% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie; 35% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi în medie cca. 150 lei compensare pe lună”, arată analiza publicată de AEI.

60% din consumatorii casnici vor avea prețuri plafonate la energie

În cazul energiei electrice, plafonarea se aplică doar în cazul preţurilor care depăşesc valoarea de 1 leu/kWh, cu tot cu taxe (mai puţin abonamentul). Astfel, în situaţia creşterii de la 1 ianuarie a preţurilor, în medie cu circa 75% faţă de luna decembrie 2021, doar 60% dintre consumatorii casnici vor beneficia de plafonarea preţului la un leu/kWh. „Astfel, apreciem că aceşti consumatori vor achita în luna ianuarie 2022, în medie cu circa 0,41 lei/kWh mai puţin pentru energia electrică consumată decât preţul mediu din contracte în perioada ianuarie-martie 2022, urmând ca după data de 1 aprilie 2022 să achite preţurile la nivelul valorii din contract adică în medie preţuri cu circa 85% mai mari decât în anul 2021”, arată analiza AEI.

La gaze, doar 25% 

În ceea ce privește prețurilor la gaze naturale, plafonarea se aplică la prețurile care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh, cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul). În situația consumatorilor care au fost trecuți în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc, în general, valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. „În aceste condiții, apreciem că în luna ianuarie 2022 doar circa 25% dintre consumatorii casnici de gaze naturale vor beneficia de plafonarea prețului, aceștia având prețul peste 0,37 lei/kWh”, potrivit analizei citate. 

Modificarea Legii plafonării și compensării prețurilor la energie și gaze este deja un subiect de dispută în cadrul coaliției de guvernământ. PSD insistă că ea nu este bună și cere modificarea ei, dar PNL nu este de acord și dă vină pe proasta aplicare a ei.

Coaliția cere modificarea legii plafonării prețului la energie. PSD susține, prin vocea lui Marcel Ciolacu că Legea plafonării preţurilor la energie, promovată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu oferă o protecţie reală a cetăţenilor afectaţi puternic de majorarea accelerată a preţurilor la energie. Ciolacu a anunțat că va cere în şedinţa coaliţiei modificarea legii.

Birocrația, mijloc de eliminare a IMM-urilor de la plafonare

În urma solicitărilor formulate de AEI către mai multe IMM-uri în legătură cu facturile pe care acestea urmează să le achite, s-a constatat că 2 din 10 nu au trimis o cerere la furnizor pentru a solicita reducerea facturii. Conform analizei AEI, reprezentanții multor IMM-uri au declarat că nu au știut că au această obligație, informația lor fiind că nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de compensația la energie și gaze. „În fapt această «greșeală»  de comunicare a fost motivul să scoată din joc o parte din sumele necesare a fi compensate și să permită învinovățirea consumatorilor noncasnici că nu au prețuri mici la gaze, fiind o birocrație absolut inutilă prevăzută de lege. De asemenea, este bine de știut că acești consumatori pot încă beneficia de acele compensări prevăzute de lege, pentru perioada rămasă până la 31 martie 2022, dacă transmit această notificare la furnizorul său”, spune președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

×
Subiecte în articol: energie electrică gaze