x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Trei pericole de evitat în minivacanța de 1 Mai

Trei pericole de evitat în minivacanța de 1 Mai

de Diana Scarlat    |    26 Apr 2024   •   08:20
Trei pericole de evitat în minivacanța de 1 Mai

Aglomerația pe drumuri, alimentele expirate și urșii sunt în topul pericolelor care ar putea strica vacanța de 1 Mai.

Cei mai mulți români care au ales o destinație din România pentru a petrece zilele de sărbătoare se vor îndrepta către litoral și Valea Prahovei. Cele mai aglomerate rute vor fi București-Constanța (A2) și București-Brașov (DN1), iar cele mai aglomerate zile vor fi marți, 30 aprilie, pe sensul de mers către destinație, respectiv joi, 2 mai, pe sensul de mers către București. În aceste zile trebuie să se evite și consumul de alimente din surse nesigure, chiar dacă tendința de a cumpăra un mic de pe marginea drumului e mare. Un alt pericol asupra căruia avertizează polițiștii este reprezentat de urșii care s-au înmulțit în zonele montane și nu sunt atât de prietenoși cum ar putea crede unii turiști.

Polițiștii s-au pregătit pentru zilele „de foc” din trafic, iar cei care călătoresc trebuie să se aștepte și la a fi direcționați pe rute alternative. Pentru unii români, vacanța începe de astăzi sau de mâine, terminându-se pe 6 sau pe 7 mai. Poliția Rutieră se așteaptă ca și în acest weekend să fie aglomerate aceleași rute – A2 și DN1 – inclusiv duminică și luni, la întoarcerea de la mare sau de la munte, pentru că unii petrec sărbătoarea Floriilor în zone turistice.

Cea mai aglomerată perioadă va fi în jurul datei de 1 mai, pe litoral și pe Valea Prahovei, așa cum reiese din datele oferite de hotelieri și de agențiile de turism – anul acesta înregistrându-se un record de rezervări în toate unitățile de cazare de la malul mării și în stațiunile montane din zona Sinaia-Predeal, Poiana Brașov și Bran-Moeciu.

Pe litoral, cele mai aglomerate stațiuni vor fi Mamaia, Vama Veche și Costinești, unde unele hoteluri au grad maxim de ocupare încă de acum două săptămâni, pentru perioada 30 aprilie-2 mai. La acestea se adaugă și turiștii care se hotărăsc în ultimul moment, iar patronii de hoteluri și pensiuni se așteaptă inclusiv la câteva sute de rezervări „last minute” cu o zi înainte de data cazării.

Pe baza acestor date, Poliția Română și-a făcut un plan de acțiune, pentru a evita problemele din trafic, dar și eventualele infracțiuni, în zonele cele mai aglomerate. Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a explicat, pentru Jurnalul, că în cazul producerii unor accidente pe cele mai aglomerate rute, traficul va fi deviat pe rute alternative, iar acestea vor fi anunțate în funcție de situația care se va înregistra în teren.

Pentru a nu-și strica vacanța, cei care călătoresc în următoarele zile sunt sfătuiți să evite zilele cele mai aglomerate și să se pregătească pentru eventuale blocaje în trafic, dacă nu pot pleca la drum cu o zi înainte sau după 30 aprilie, respectiv 2 mai.

Un selfie cu animalul sălbatic poate fi mortal

Polițiștii și salvatorii montani sunt în alertă și în privința animalelor sălbatice care ies la marginea drumului, pentru că numărul mare de incidente din ultimii doi ani arată că a crescut tendința turiștilor de a se opri și de a face fotografii sau filmări cu acestea. 

Recent a fost văzută o lupoaică pe drumul care leagă Brașovul de Poaiana Brașov, iar la începutul acestei săptămâni a ajuns la spital o turistă mușcată de un urs. Autoritățile au atras atenția asupra faptului că apropierea de animalele sălbatice este periculoasă și trebuie evitată. Serviciul Salvamont informează permanent în legătură cu aceste pericole, dar numărul celor care se apropie de animale crește, pentru că nu conștientizează pericolul, deși există și amenzi aplicate pentru cei care se opresc să hrănească urși. Cele mai multe astfel de situații au fost semnalate de Serviciul Salvamont Argeș, pe Transfăgărășan.

Mâncarea trebuie verificată

Tot pentru a nu-și strica vacanța, turiștii sunt sfătuiți de ANPC să evite alimentele din surse nesigure, chiar dacă terasele și restaurantele sunt aglomerate. „Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele, integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării, etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc.”, a explicat Paul Anghel, director general ANPC, pentru Jurnalul.

Următoarele două pericole din această perioadă ar putea fi furturile și „țepele” la cazare, conform statisticilor din ultimii ani. Pentru a se evita astfel de situații, românii sunt sfătuiți să fie foarte atenți la bunurile lor, atunci când se află în zone aglomerate, iar pentru cazare să se asigure că plătesc rezervările în contul unor agenții care încă există sau la unități de cazare reale, pe care ar trebui să le verifice, înainte de a da banii. 

Românii sunt sfătuiți să fie atenți atât la mici, cât și la berea pe care o cumpără în aceste zile, să verifice termenul de valabilitate și ambalajul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pericole minivacanta 1 mai