x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cu banii UE, PIB-ul Românei va creşte cu 3% în 2015. Gradul de absorbţie a fondurilor europene va creşte la 80%

Cu banii UE, PIB-ul Românei va creşte cu 3% în 2015. Gradul de absorbţie a fondurilor europene va creşte la 80%

de Daniela Ivan    |    30 Oct 2014   •   19:28
Cu banii UE, PIB-ul Românei va creşte cu 3% în 2015. Gradul de absorbţie a fondurilor europene va creşte la 80%
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Economia românească va creşte în acest an cu peste 3% ca urmare a atragerii fondurilor europene, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Acesta estimează că valoarea facturilor emise de România spre a fi decontate de Uniunea Europeană, ca urmare a derulării proiectelor cu finanţare europeană, se ridică la 3,5 miliarde de euro, iar sumele care urmează a fi încasate vor ajunge, de asemenea, la 3,5 miliarde de euro. Aceste sume sunt cu 0,7 miliarde de euro mai mari faţă de anul precedent, în care România a emis facturi de 3,5 miliarde de euro şi a încasat efectiv 2,8 miliarde.

Bancă pentru fonduri europene
Exim Bank sau CEC Bank, la care statul român este proprietar, ar putea fi transformate în bănci de dezvoltare, a anunţat Teodorovici. Potrivit acestuia, noua bancă ar urma să finanţeze beneficiarii proiectelor europene, atât autorităţi publice, cât şi companii publice sau private.
“Noi am discutat pe acest subiect ca fie CEC, fie Exim Bank să devină o astfel de bancă de dezvoltare pe care statul român să o folosească în mod direct ca instrument în zona fondurilor europene şi nu doar atât, dar pentru noi acum zona fondurilor europene este foarte importantă”, a afirmat Teodorovici.

Gradul de absorbţie a fondurilor europene a ajuns, în prezent, la 40% din totalul alocaţiilor repartizate ţării noastre, dar până la sfârşitul anului viitor, nivelul de absorbţie a fondurilor europene se va ridica la 80%, consideră Eugen Teodorovici.
“Închidem actualul cadrul financiar 2007- 2013 cu 80% din 19,2 miliarde de euro cât a fost alocat României. Din păcate, nu putem ajunge la 100% pentru că timpul nu ne mai permite acest lucru. Să nu uităm că România a fost şase ani lipsă de pe harta Europei în ceea ce înseamnă fonduri europene. România a avut blocată finanţarea europeană în proporţie de 98%. Din păcate, am fost singurul stat în această situaţie”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene. Acesta a mai precizat că în mai 2012, nivelul de absorbţie era de la 7-8%, astăzi, a ajuns la 40% nivel de absorbţie pentru actualul cadru financiar. Anul viitor, la finalul acestui prim ciclu financiar, vom atinge o rată de absorbţie a fondurilor europene de 80%. “Sunt, din păcate, zone unde nu avem cum să comprimăm timpul, sunt anumite accesări tehnologice care nu au cum să fie comprimate, mai ales în zona de transport şi de mediu. Aici există acest risc de a pierde anumite fonduri europene, pentru că, oricâte am face noi şi ce măsuri am lua ca şi Guvern, nu ai cum să eviţi acest risc. Obligaţia noastră este să luăm cât mai mult din banii alocaţi de Uniunea Europeană pentru acest prim cadru financiar”, a explicat ministrul, în urmă cu o săptămână.

×