x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cum a pierdut SRI un contract din cauza SEAP

Cum a pierdut SRI un contract din cauza SEAP

de Cristian Anton    |    20 Feb 2018   •   08:42
Cum a pierdut SRI un contract din cauza SEAP

Rarisom, o regie din subordinea Serviciului Român de Informaţii (SRI), a pierdut un contract de un milion de euro pentru securizarea frontierei din cauza unei erori a Serviciului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Beneficiară a fost Felix Telecom SRL, firmă care îşi are originea în fosta Securitate şi este condusă de general SIE în rezervă Teodor Ileş, un veritabil James Bond mioritic. Statul pompează zeci de milioane de euro într-un SEAP creat mai degrabă pentru a obstrucţiona  accesul la achiziţiile publice. Serviciul este atât de prost, încât nefericiţii utilizatori au creat ghiduri în care se îndrumă, din fair play, cum să evite erorile SEAP.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a atribuit pe 07.02.2018 un contract privind „realizarea, în contextul EUROSUR, a Centrelor regionale de coordonare şi integrarea tuturor imaginilor obţinute de la senzorii instalaţi la frontiera externă”. Înţelegerea a fost semnată cu asocierea Felix Telecom SRL (lider)- Crescendo International SRL, care va primi pentru serviciile sale 4.142.500,12 lei, fără TVA, bani proveniţi din Fondul pentru Securitate Internă.

EUROSUR este noul sistem european de supraveghere a frontierelor externe, devenit operaţional din decembrie 2013 în 19 state din UE, printre care şi România. EUROSUR a fost creat pentru reducerea numărului de imigranţi ilegali.

Echipamentele IT&C specifice structurilor de tip dispecerat vor fi livrate şi instalate la inspectoratele teritoriale ale Poliţiei de Frontieră din Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Sighetu Marmaţiei. 

EUROSUR, adjudecat iniţial de SRI

Felix Telecom SRL a primit contractul după un veritabil război cu IGPF, dus prin intermediul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR). Motivul este inedit şi confirmă ceea ce mai toată lumea spune, de ani de zile: SEAP este un sistem prost făcut, menit să saboteze transparenţa achiziţiilor publice. Iniţial, sistemul EUROSUR trebuia realizat de asocierea Datanet Systems SRL- RA Rasirom- Aniva Consult Technology SRL. Felix contestă însă rezultatul licitaţiei iniţiate în martie 2017, iar în septembrie 2017 CNSC îi dă dreptate.

Proasta funcţionare SEAP, recunoscută oficial

Din documentul CNSC, aflăm că Felix Telecom a depus ofertă pe 12.06.2017, iar pe 07.08.2017 a fost contactată telefonic de IGPF pentru a fi „urecheată” că nu a transmis până la termenul limită documentele solicitate printr-o adresă postată de autoritatea contractantă pe SEAP la data de 01.08.2017. Felix Telecom răspunde că nu a primit niciodată vreo notificare de la SEAP în acest sens, pe 21.08.2017 IGPF îi transmite că nu are nici o dovadă privind nefuncţionarea SEAP, Felix Telecom trece la verificarea amănunţită a tuturor calculatoarelor, serverelor şi aplicaţiilor sale pentru a se asigura că eroarea nu e din vina sa, iar în aceeaşi zi vine şi răspunsul AADR, sesizată între timp.

10,7 milioane de euro a costat crearea şi modernizarea SEAP

„Dintr-o regretabilă eroare tehnică punctuală, notificarea aferentă acestui eveniment nu s-a generat”, sună confirmarea AADR a problemelor de la SEAP, serviciu pe care îl au în administrare. Culmea, IGPF spune că nu poate schimba rezultatul licitaţiei, pentru că încalcă procedurile, dar CNSC admite contestaţia Felix Telecom şi obligă autoritatea contractantă să anuleze procedura. SRI pierde astfel un milion de euro şi oportunitatea de a securiza frontierele externe ale României.   

Patronul Felix Telecom, un James Bond de România

Afacerea EUROSUR rămâne, oarecum, în familie. Asociatul majoritar al Felix Telecom SRL este generalul SIE în rezervă Teodor Ileş, iar printre fondatorii firmei s-au aflat Bancorex, ICE Felix şi ICE Terra, adică structuri din Direcţia Externă a fostei Securităţi. Teodor Ileş este un fel de James Bond român. Pe timpul lui Ceauşescu, spionul Ileş avea ca acoperire un post de diplomat în Elveţia, fiind unul din ofiţerii Centrului de Informaţii Externe (CIE) implicaţi în operaţiunile AVS (Aport Valutar Special). Ileş este agentul secret care, în timpul Războiului Rece, a adus în România tehnologia pentru producerea apei grele, necesară centralei nucleare de la Cernavodă. Felix Telecom a beneficiat numai în ultimii ani de peste 200 de contracte cu statul, în valoare de 60 milioane de euro. Firma înfiinţată în 1992 a raportat pentru ultimul an fiscal afaceri de 36,7 milioane lei şi un profit net de 5,2 milioane lei, cu 68 de angajaţi.

SEAP, “un serviciu gestionat ruşinos, o mizerie”

Despre anevoioasa funcţionare a SEAP s-a scris de ani de zile. Sistemul implementat în 2002 este atât de prost întreţinut, încât nici azi, după 16 ani, nu s-a găsit nimeni să modifice o blestemată de greşeală de tastare, aflată la vedere: la anunţurile de atribuire publicate există o căsuţă destinată căutării ofertantului “câştigătior”. Pe internet pot fi găsite la adrese precum revista-achizitii.ro, licitatiiseap.ro, contributors.ro, avocatnet.ro etc adevărate ghiduri de evitare a erorilor de pe SEAP, un sistem caracterizat de utilizatori ca având o interfaţă oribilă, un sistem contraintuitiv, “un serviciu gestionat ruşinos, o mizerie”.

SEAP este atât de greu şi ineficient, încât există un manual de utilizare a acestuia de peste 100 de pagini, companiile private şi instituţiile de stat organizează cursuri de utilizare a serviciului, iar pe piaţă există chiar şi traineri care iau bani serioşi, facturaţi, pentru a preda din misterele utilizării SEAP 

Mai mult, există informaţii veridice despre cum sunt trucate licitaţii pe SEAP. Ministerul Comunicaţiilor a plătit 4,5 milioane de euro în 2002 unei asocieri conduse de UTI pentru crearea SEAP. În 2014, aceeaşi UTI era singura ofertantă pentru lucrări de modernizare a SEAP, de încă 6,5 milioane euro. În paralel, UTI primeşte cu regularitate, prin încredinţare directă, contracte pentru mentenanţa SEAP.    

×
Subiecte în articol: SRI contract pierdut eroare SEAP