Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de aproximativ 20 de milioane de euro, în creştere cu 187% faţă de 2012, însă de 15 ori mai puţin decât în 2011, potrivit raportului pe 2013 al Consiliului Concurenţei. Majoritatea cazurilor, respectiv 80%, sancţiunile aplicate au vizat înţelegeri orizontale, iar 19,9% înţelegeri verticale. “În 2013, ne-am concentrat cu predilecţie pe înţelegerile de tip cartel, inclusiv în cadrul procedurilor de licitaţie publică. Aproximativ 60% dintre cazurile declanşate în 2013 au ca obiect acest tip de practici anticoncurenţiale”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC. Oficialul a mai spus că “în relaţia cu instanţele de judecată, procentul amenzilor menţinute definitiv, precum şi al celor menţinute irevocabil a crescut faţă de 2012”.
În anul 2013, Consiliul Concurenţei a declanşat 18 investigaţii, cu 22% mai puţine faţă de 2012 şi cu 50% faţă de anul 2011. În majoritatea cazurilor, CC s-a autosesizat.
Cea mai mare amendă din 2013 a vizat încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale verticale între Compania Naţională Loteria Română şi alte trei întreprinderi. Consiliul Concurenţei a aplicat o amendă totală în valoare de 3,7 milionane de euro. Cele patru companii au realizat o înţelegere privind implementarea programului video-loterie în România, prin stabilirea unei obligaţii de neconcurenţă în cadrul Contractului de credit furnizor.
“Consiliul Concurenţei a dovedit prin activitatea depusă în 2013 că a rămas un arbitru imparţial”, a declarat premierul Victor Ponta, la lansarea raportului CC.
Premierul este mulţumit de rezultatele CC din 2013. “Este vorba despre investigaţii, norme, intervenţie, atunci când competiţia era distorsionată. Glumeam înainte de a începe această reuniune formală cu domnul preşedinte (Bogdan Chiriţoiu n.r.) că nu aveţi nici mascaţi, nici televiziuni, nu se văd breaking news-uri cu ceea ce face Consiliul Concurenţei, dar efectul este mult mai important. Pentru că atunci când o investigaţie restabileşte competiţia corectă pe piaţă, beneficiul este simţit de către fiecare din beneficiarii finali”, a afirmat Victor Ponta.
Scutirea transportatorilor, justificată economic
Chiriţoiu a declarat că “exceptarea transportatorilor de la plata unei părţi a accizei la carburanţi este permisă de legislaţia europeană, fiind justificată economic, deşi este vorba despre o discriminare”. Potrivit acestuia, dacă România vrea să excepteze şi alte categorii de agenţi economici, va trebui să ceară avizul Comisiei Europene, întrucât este vorba despre un ajutor de stat. Guvernul a aplicat, de la 1 aprilie, o acciză suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, iar transportatorii rutieri vor primi înapoi 4 eurocenţi din această acciză. De asemenea, Chiriţoiu este de părere că Guvernul trebuie să analizele cine va plăti certificatele verzi de la achiziţia cărora vor fi scutiţi marii consumatori industriali. El a arătat că, în prezent, Guvernul calculează acest impact. Companiile industriale din România vor face economii de cel puţin 70 de milioane de euro, dacă vor fi scutite de achiziţia a 80% din certificatele verzi, potrivit Agerpres.