Coral Impex SRL, o firmă anchetată de DNA după ce ar fi dat şpagă pentru a beneficia de contracte cu mai multe primării şi acuzată de Curtea de Conturi că a încasat ilegal milioane de lei de la municipalitatea Cluj Napoca, a mai dat un tun de proporţii, chiar la ea acasă, în Ploieşti. Societatea deţinută de afaceristul Alexandru Badea va încasa circa nouă milioane de euro, cu TVA, pentru servicii de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare (DDD). Coral Impex SRL a primit în ultimii ani peste 1.000 de contracte cu statul, din care cele obţinute în urma vreunei competiţii cu alţi prestatori de servicii similare se pot număra pe degete.
Municipiul Ploieşti a atribuit pe 25 iunie un contract privind „delegarea de gestiune a serviciului de salubrizare pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare”, un acord cadru care se întinde pe durata a 48 de luni. În licitaţia lansată în iulie 2017 au fost acceptaţi doar doi competitori, din care a fost ales câştigător Coral Impex SRL, care va primi pentru serviciile sale 33.968.255,48 lei, fără TVA. Oferta de preţ a firmei ploieştene a fost imbatabilă, în condiţiile în care valoarea estimată iniţial a contractului era mult mai mare, respectiv 57.655.576 lei. De altfel, practica Coral Impex de a-şi ademeni clienţii cu tarife foarte avantajoase, la prima vedere, este una consacrată. Ulterior, însă, apar nenumărate acte adiţionale, care duc la plăţi suplimentare impresionante şi ilegale, după cum a scris negru pe alb şi Curtea de Conturi.
Peste 1.000 de contracte cu statul
Coral Impex SRL a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 24.574.646 lei şi un profit net de 1.430.331 lei, cu 217 angajaţi, dar şi datorii totale de 7.852.873 lei. Firma a purtat războiul cu ţânţarii şi şobolanii de oraş pe sute şi sute de fronturi, toate în primării şi alte instituţii de stat, aproape de fiecare dată prin încredinţare directă. Potrivit datelor de pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Coral Impex SRL a primit din 2007 până în prezent 1.097 de contracte de la stat, dar numărul acestora creşte cu fiecare zi.
22 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Coral Impex SRL de la stat în ultimii ani
Cu mici excepţii, toate înţelegerile au fost cumpărări directe. Clienţii care au ales Coral Impex să le fugărească gângăniile şi rozătoarele din oraş în schimbul celor mai consistente sume sunt Primăria Braşov (2,8 milioane euro în noiembrie 2013 şi 5,3 milioane de euro în mai 2015), Primăria Zalău (650.000 euro în aprilie 2008), Primăria Ploieşti (680.000 de euro în iunie 2017) etc.
DNA aleargă cu pliciul degeaba după Coral
Coral Impex SRL se află de ani de zile în vizorul DNA şi al Curţii de Conturi, iar apropierea patronului Alexandru Badea de primarii fostului PDL este evidentă, firma beneficiind de înţelegeri extrem de avantajoase în fief-urile portocalii din Ploieşti, Zalău, Târgu Mureş, Slatina, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Hunedoara etc. Unele sunt de-a dreptul spectaculoase- în Slatina, de pildă, fostul edil pedelist Darius Vâlcov, actual strateg naţional PSD, i-a oferit serviciile DDD pentru 20 de ani. De altfel, afaceristul s-a declarat public un susţinător al fostului şef de stat Traian Băsescu, iar la un moment dat circulau informaţiile potrivit cărora Coral Impex SRL ar aparţine, în realitate, fostei şefe a Camerei Deputaţilor, ploieşteanca Roberta Anastase, care a dezminţit însă alegaţiile.
Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Slatina a făcut plăţi ilegale de 1,4 milioane lei către Coral Impex, în timp ce la Alba Iulia valoarea contractului a fost depăşită cu 137%, iar la Ploieşti cu 270%. Recordul a fost stabilit de Cluj Napoca: prejudicii de 14 milioane lei prin plăţi ilegale către Coral Impex SRL
Alexandru Badea apare şi pe lista celor care l-au mituit pe Horia Uioreanu, fostul preşedinte liberal al Consiliului Judeţean Cluj, condamnat pentru corupţie. De altfel, în 2015, procurorii DNA au descins la mai multe primării din judeţele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, având suspiciunea că mai mulţi funcţionari, inclusiv primari, au fost mituiţi de Coral Impex pentru a primit contracte de servicii DDD. Dosarul instrumentat de DNA Cluj Napoca viza infracţiuni de luare şi dare de mită, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, comise în perioada 2011- 2015.