x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie De ce s-a scumpit energia electrică: OMV Petrom și-a închis o parte din capacitatea de generare

De ce s-a scumpit energia electrică: OMV Petrom și-a închis o parte din capacitatea de generare

12 Oct 2017   •   17:25
De ce s-a scumpit energia electrică: OMV Petrom și-a închis o parte din capacitatea de generare
Sursa foto: Oana Pavelescu

Un producător de energie şi-a închis o parte din capacitatea de generare pentru a crea o criză de electricitate în piaţă şi pentru a creşte preţul, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

În cadrul audierilor de joi, la care au fost prezenţi reprezentanţii Comitetului de reglementare al ANRE, Iancu a declarat că, din informaţiile sale, un producător de electricitate nu a pus la dispoziţie întreaga capacitate de producţie, apoi a depus oferte de cumpărare pe bursă la preţuri foarte mari, pentru a manipula preţul. El a refuzat să nominalizeze compania, însă, din discuţiile între membrii comisiei şi reprezentanţii ANRE, a reieşit că este vorba despre OMV Petrom. 

"Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat că un producător şi-a redus capacitatea de producţie la 25-30% - ştim că a nu pune la dispoziţie 100% din capacitatea de producţie este infracţiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă şi analiză asupra acestei situaţii. În consecinţă, a redus capacitatea de producţie şi a creat o criză de energie electrică în piaţă. A făcut oferte, în acelaşi timp, de cumpărare de energie electrică pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, în mod direct influenţând creşterea din piaţă. (...) Analizând, am observat că au mai existat alţi producători care şi-au redus capacitatea de producţie. Surpriza este că acest fenomen s-a înregistrat începând din ianuarie până prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză pe zona de producţie a menţinut preţurile la nivel ridicat", a spus Iancu, întrebându-l pe preşedintele ANRE ce măsuri a luat. 

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, i-a răspuns că fiecare producător este liber să decidă ce cantitate de energie generează şi pe ce piaţă bursieră vinde această producţie. 

"Noi am trimis echipe de control la toţi producătorii pentru a urmări comportamentul din acea perioadă în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia consumatorilor a capacităţii de producţie proprie. (...) Un producător nu poate fi forţat, din punctul de vedere al legii, să producă sau să nu producă, nu există această obligaţie. Orice producător este liber să aleagă platforma bursieră pe care vrea să meargă şi cantitatea pe care vrea să o vândă", a precizat Havrileţ. 

El a adăugat că doar acei producători care au obligaţii de echilibrare sunt sancţionaţi de operatorul pieţei, Transelectrica, în cazul în care nu răspund cerinţelor de echilibrare a sistemului. 

Întrebat de Iancu dacă a fost penalizat vreun producător pentru acest lucru, Havrileţ a răspuns că nu ştie dacă Transelectrica a aplicat astfel de sancţiuni pe piaţa de echilibrare. 

Deputatul PNL Virgil Popescu i-a cerut lui Iancu să nominalizeze compania pe care o acuză de manipularea preţului, însă acesta i-a răspuns că vrea să audă acest lucru de la reprezentanţii ANRE. 

Popescu l-a întrebat apoi pe Havrileţ dacă este vorba de OMV Petrom şi de centrala de la Brazi, "ca să ştim exact, pentru că nu putem, într-o comisie de anchetă, să ne învârtim că nu ştim despre cine este vorba, că a avut cantitate, că n-a mai făcut producţie, că nu înţeleg despre ce este vorba şi vreau să ştiu concret despre ce producător vorbim". 

"Cred că este vorba de producătorul OMV Petrom, centrala de la Brazi, care are o capacitate instalată de 800 de MW, dar, din cauza unor probleme în funcţionarea unor transformatoare, i-a fost redusă capacitatea de producţie pe parcursul întregului an. A funcţionat la capacitate de 50%. Această centrală nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic naţional", a arătat oficialul ANRE. 

"Datele care ne-au fost prezentate până în prezent demonstrează un comportament incorect şi o viciere a preţului. Problema este cine s-a comportat incorect, de ce, dacă acele motivaţii sunt reale, sunt obiective şi măsurile care se impun. Domnul preşedinte al ANRE a spus că este în faza de finalizare a raportului privind acest tip de comportament, au şi dispus controale, iar când vedem raportul cu nominalizări o să vi-l aducem la cunoştinţă", le-a declarat Iulian Iancu jurnaliştilor, la finalul audierilor. 

El a adăugat că preţurile la energie şi gaze, în opinia sa, sunt foarte mari. 

"Preţurile mi se par foarte mari. O creştere în ofertă cu 30% este pentru mine de neimaginat. Intrăm în analiză să înţelegem cauzele. Din analiza de astăzi, s-au putut constata fenomene ciudate, dar ele pot avea altă conotaţie, respectiv diminuarea asumată a unui producător a producţiei proprii pe vârf de cerere care nu a făcut altceva decât să determine o creştere a preţului. Preţ care nu a crescut cu 20-30%, ci s-a dublat, s-a triplat, ceea ce e de neimaginat. Nu a fost doar această speculaţie. Au mai fost şi oferte false în piaţă pentru preţuri în loc de 300 de lei, de 2.000 de lei, care s-au menţinut şi în ianuarie şi în lunile de vară, când am avut temperaturi ridicate", a arătat deputatul. 

Potrivit lui Iancu, la acestea se adaugă comportamentul speculativ al unor furnizori pe piaţa spot. 

"Noi, acum, pas cu pas, luăm toate condiţiile şi cauzele care au determinat această situaţie şi, implicit, creştere. Este de neacceptat şi va trebui să intervenim cu modificări, atât în legislaţia primară, cât şi în legislaţia secundară, care să nu le mai permită furnizorilor să facă speculaţii pe PZU", a precizat preşedintele comisiei de anchetă. 

El a insistat că şi pe piaţa gazelor un producător a refuzat să ofere pe piaţă cantităţile necesare. Pe piaţa gazelor există doar doi producători interni mari, OMV Petrom şi Romgaz. 

"Noi insistăm pentru transparentizarea tranzacţionării la gaze naturale. Nu este în regulă ca producătorul, pe timpul verii, să îşi permită să nu ofere cantitatea de gaze solicitată de furnizori, iar noi să intrăm în iarnă cu trimestrul I neacoperit de furnizor, ci doar în procent de 70%. Ce se va întâmpla cu acest furnizor, pentru că el este obligat să asigure continuitate consumatorului şi în special celui casnic. Va cumpăra în ianuarie, la temperaturi scăzute, gaze la preţuri foarte mari pe care le va transfera consumatorului, pentru că metodologia spune că facem analize la final de an şi creşterile de peste 5% trebuie să le recunoaştem", a continuat Iancu. 

Aceste creşteri de 30% la preţuri pot însemna o lovitură dată economiei ţării, a avertizat Iulian Iancu. 

AGERPRES a solicitat şi punctul de vedere al companiei OMV Petrom pe aceste teme. 

×