"Toate problemele au drept cauză comună cheltuielile publice care sunt prea mari si deficitul care este insuportabil şi, într-un fel sau altul, trebuie să strângă cureaua pentru a reveni la o situaţie suportabilă. Însă ideea că putem trăi mult timp în acest fel este una nebunească", a spus Strauss-Khan.
"Ceea ce este dramatic este că în state ca Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România, etc. situaţia trebuie redresată, pentru că nu mai putem continua aşa. Încetarea de plăţi este iminentă, prăpastia este chiar în faţă. Nu cred în faliment. Cred că solidaritatea europeană va duce la evitarea acestui lucru. Aceasta presupune însă politici dure, iar aceste ţări sunt în continuare cele mai vulnerabile, mai sărace, aflate în cel mai mare pericol. De aceea trebui adoptate programe care să protejeze cheltuielile sociale", a declarat directorul FMI.
Strauss-Khan crede că a fost depăşită perioada în care criza putea duce la prăbuşirea sistemului financiar internaţional, prin efectul bulgărelui de zăpadă. Creşterea economică în Europa este însă slabă, spre deosebire de alte părţi ale lumii, iar consecinţele sociale ale crizei, în special şomajul, vor dura mai mult.
"Este o a doua fază a crizei, mai puţin acută, însă la fel de persistentă şi este fără îndoială eronat să considerăm că am depăşit criza", spune Strauss-Khan.
Cât priveşte reformarea sistemului financiar internaţional, există trei aspecte fundamentale: reglementarea sistemului bancar, supervizarea acestuia şi găsirea unor soluţii anticriză. "În materie de reglementare s-au făcut multe. Mai este de lucrat în privinta capitalizării băncilor. Dar în privinţa supervizării nu am facut progrese şi putem avea cele mai bune reguli din lume, dar, dacă nu putem verifica aplicarea lor, ele nu reprezintă mare lucru. În privinţa soluţiilor anticriză nu am rezolvat multe", a declarat directorul FMI.
El consideră că am reuşit să evităm o criză la fel de gravă precum cea din 1929 înlocuind cererea privată care a devenit prea slabă cu una de stat, aşa-numitul stimul economic. "Evident, aceasta costă. Preţul este îndatorarea statului. Îndatorarea este efectul crizei. Este ca şi atunci când pompierii sting un incendiu, însă apoi totul este inundat. Unele state au fost puţin îndatorate, iar stimulul economic pe care l-au oferit a fost suportabil. Alte state erau deja îndatorate, foarte îndatorate, iar acum se află în mare dificultate", a mai spus Dominique Strauss-Khan.
Citește pe Antena3.ro