„Trebuie aşteptat să vedem ce va face noua administraţie (în Siria). Credem că este necesar să-i dăm o şansă", a declarat Güler cu privire la rebelii islamişti din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fostă ramură siriană a Al-Qaida şi considerată teroristă de numeroase ţări occidentale.
HTS a adoptat acum un discurs mai moderat, iar guvernul său interimar a insistat de mai multe ori asupra protecţiei drepturilor tuturor sirienilor, inclusiv a minorităţilor etnice şi religioase.
Noul guvern, a mai spus Yasar Güler, s-a angajat „să respecte toate instituţiile guvernamentale, Naţiunile Unite şi alte organizaţii internaţionale”, şi a promis că va semnala orice urmă de armă chimică Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).
Tot ce are legătură cu armata sare în aer
După ce preşedintele Bashar al-Assad a fugit din ţară duminica trecută, Israelul a lansat sute de lovituri împotriva siturilor militare din Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o vastă reţea de surse în interiorul Siriei.
Potrivit OSDO, aceste serii de lovituri împotriva „siturilor militare ale fostului regim” vizează „distrugerea a ceea ce rămâne din capacităţile militare ale următoarei armate siriene”.
Au fost vizate, printre altele, depozite de rachete balistice și lansatoare de rachete, un aeroport militar, tunele din munți și chiar un institut științific.
Trupele israeliene au intrat în zona-tampon imediat după căderea lui Assad. ONU a denunţat o „încălcare” a acordului de retragere din 1974 dintre Siria şi Israel. Pe de altă parte, ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a ordonat armatei „să se pregătească să rămână” pe toată perioada iernii în zona-tampon cu Siria, situată la marginea porţiunii din Înălţimile Golan ocupate şi anexate de Israel.
SUA se află în „contact direct” cu HTS, a anunțat ieri secretarul de stat Antony Blinken. Este pentru prima dată când autoritățile americane recunosc interacțiunea directă cu această organizație aflată oficial pe lista entităților teroriste. Blinken a spus că legătura a fost stabilită în particular pentru a da de urma jurnalistului Austin Tice, răpit în Siria în august 2012.