Preţul energiei electrice, al combustibililor şi al produselor din tutun a reprezentat principala cauză a inflaţiei de 3,3% înregistrată de România în 2017, se arată în raportul pe anul trecut al Băncii Naţionale Române (BNR). Banca centrală a sesizat şi o scădere a creditării acordate firmelor, spre deosebire de cea a populaţiei, care a crescut în special pe segmentul creditului ipotecar. Guvernatorul Mugur Isărescu a evidenţiat şi creşterea economică de 7% pentru doi ani consecutivi, în contextul unui dezechilibru extern accentuat şi fără o depăşire a limitelor de prudenţă.
Creditul acordat societăţilor comerciale a scăzut anul trecut din cauza unor vulnerabilităţi structurale, precum subcapitalizarea, rentabilitatea scăzută, indisciplina la plată şi apelul facil la insolvenţă, se arată în raportul BNR. Banca centrală precizează că, în ultimul deceniu, 50% din firmele active au înregistrat pierderi şi peste 40% din acestea au un nivel al capitalizării sub limita reglementată. Cu toate acestea, România a avut o creştere economică la nivel de vârf pentru perioada post-criză, de aproape 7% în doi ani consecutivi, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, potrivit căruia politica monetară a BNR a avut un impact neutru asupra creşterii economice şi a ratei inflaţiei.
103,7
tone de aur este rezerva de aur a BNR, pe care o păstrează la Banca Angliei, mai mare decât cea Poloniei şi mult peste Bulgaria, Slovacia, Cehia şi Ungaria
Isărescu a acordat o atenţie specială rezervei de aur a României. Guvernatorul a arătat că rezerva actuală este cu 36 de tone peste nivelul din 1989, iar reprezentanţilor BNR „nu le-a trecut prin cap să joacă aurul la păcănele”.
Aurul României e păstrat în Anglia
„Aurul păstrat de către BNR în contul deschis la Banca Angliei, care este un custode solid din punct de vedere financiar şi reputaţional, este în permanenţă aurul nostru. Deci nu este înstrăinat prin operaţiuni diverse şi este şi la dispoziţia noastră în orice moment”, a declarat guvernatorul BNR.
„Cu alte cuvinte, după ce veţi citi acest subcapitol, veţi vedea că nu numai că nu am făcut, dar nici cel puţin nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj", Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Potrivit acestuia, „plasarea aurului în operaţiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica risc de contrapartidă şi acesta a crescut odată cu criza globală. O eventuală valorificare prin operaţiuni ar implica o formă de înstrăinare şi noi nu am considerat că într-o asemenea perioadă este bine să nu apelăm la asemenea operaţiuni pentru câştiguri care altminteri sunt infime, sunt mici. Nu merită, ca să spunem aşa”.
Guvernatorul Mugur Isărescu a arătat că BNR a înregistrat un profit de 186,715 milioane de lei în 2017, în creştere cu 50% faţă de 2016