Fondul Monetar Internaţional recomandă autorităţilor române să îmbunătăţească gradul de colectare a taxelor şi să eficientizeze cheltuielile publice pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB. Experţii instituţiei internaţionale consideră că este nevoie de măsuri suplimentare faţă de planurile actuale.
Câştigurile pe partea de venituri de pe urma sistemului split TVA şi o mai bună colectare vor fi mai mici decât cele bugetate în timp ce cheltuielile sociale în 2018 vor fi mai mari decât cele bugetate, spun analizele celor de la FMI. În aceste condiţii, autorităţile trebuie să ia măsuri suplimentare echivalente cu 0,6% din PIB pentru a evita o nouă deteriorare a structurii bugetului şi a proteja cheltuielile de capital.
În plus, având în vedere poziţia ciclică actuală a economiei se impune o politică fiscală mai strictă decât preconizează autorităţile în 2018 şi pe termen mediu, astfel încât deficitul bugetar să coboare la 1,5% din PIB până în 2020.
În replică, autorităţile române s-au angajat să respecte limita de deficit de 3% din PIB dar nu şi reducerea deficitului pe 2018 propusă de misiunea FMI. De asemenea, autorităţile au fost de acord cu prioritizarea marilor cheltuieli de capital, o absorbţie mai eficientă a fondurilor europene, îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor şi o mai bună colectare a veniturilor. O misiune a FMI a vizitat România în perioada 6-16 martie 2018.
"În opinia staff-ului, o ţintă fiscală mai adecvată având în vedere perspectiva ciclică ar fi un deficit de 2% din PIB, ceea ce ar necesita măsuri echivalente cu 1,5% din PIB pentru că ţinta de deficit de 3% a autorităţilor nu este susţinută în mod suficient cu măsuri” Raport FMI