x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fond de garantare pentru turiştii ghinionişti

Fond de garantare pentru turiştii ghinionişti

de Daniela Ivan    |    21 Feb 2017   •   20:00

Ministerul Turismului vrea să facă împreună cu asociaţiile patronale şi agenţiile de turism un fond de garantare şi să se asigure că turiştii nu îşi vor pierde banii în caz de insolvenţă sau faliment al agenţiilor de turism.

“Eu, ca reprezentant al unei instituţii publice centrale, trebuie să mă gândesc la cetăţean şi să spun aşa: ca să mă asigur şi să fiu 100% sigur că cetăţeanul este protejat când îşi cumpără un pachet early booking cu 3, 6 luni înainte, acesta trebuie să aibă o garanţie în cazul în care compania intră chiar şi în insolvabilitate, nu numai în insolvenţă sau în faliment cum se vorbeşte în directiva europeană", a spus ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre. Acesta a precizat că, deşi există amenzi "usturătoare" pentru agenţiile care intră în insolvabilitate, consumatorul nu rezolvă nimic pentru că, deşi dă compania în judecată, poliţa de asigurare de maximum 50.000 de dolari nu este suficientă.

"Ne gândim foarte clar, ca minister, să se realizeze de către asociaţiile patronale, agenţii, un fond de garantare în care statul să aibă reprezentativitate din partea Ministerului Turismului, a Ministerului Finanţelor, iar restul din zona privată. Statul doar să aibă un control, să ştie că nu se face altceva cu aceşti bani. În primul an de la înfiinţarea fondului, nimeni nu trebuie să se atingă de bani. În al doilea an, 25% din bani ar putea fi folosiţi în alte investiţii. În anul trei, 50%, în anul patru 75%", a spus Dobre.

×