Preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali va creşte cu 24% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, a declarat, ieri, Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanţă Deloitte, în cadrul unei conferinţe de presă. Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor prevede ca preţul gazelor de producţie internă să se majoreze cu 143% în următorii doi ani, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi creşte cu 72%, a susţinut Binig. Această creştere agresivă a preţurilor este cuprinsă în memorandumul semnat cu Guvernul Boc cu FMI şi Comisia Europeană şi este cuprins în acordul cu FMI. Valeriu Binig este de părere că, piaţa românească de gaze ar trebui să treacă printr-o perioadă de 8-14 ani de tranziţie până la liberalizarea totală. România riscă să reintre în recesiune în condiţiile în care liberalizarea pieţei gazelor va continua conform actualului calendar, a mai spus şeful Deloitte.
Patronatele cer liberalizare treptată
Vasile Turcu, preşedintele Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) a declarat că a ''solicitat Guvernului anularea acestei scumpiri şi refacerea calendarului de liberalizare'' iar o decizie în acest sens ar putea fi discutată în şedinţa de Guvern de astăzi. “O delegaţie a patronatului nostru s-a întâlnit astăzi (marţi - n.r.) cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea. Am solicitat amânarea scumpirii gazelor de la 1 aprilie şi rediscutarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor. Doamna ministru ne-a precizat că va ridica problema în şedinţa de Guvern de mâine (miercuri - n.r.) urmând ca o decizie să fie luată până vineri”, a spus Vasile Turcu.
Mihai Ivaşcu, secretarul general al CONPIROM, a arătat că România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro şi peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieţei gazelor naturale. ''O aşa-zisă liberalizare a pieţei gazelor naturale din România va avea ca efect imediat reducerea la jumătate a contribuţiei industriei la Produsul Intern Brut, prin închideri de companii sau relocări în ţări cu o legislaţie care sprijină activitatea economică. Potrivit studiului de impact, rezultatele prezintă un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, în termen scurt, prin pierderi de şase miliarde de euro la PIB şi creşterea numărului şomerilor cu peste 500.000 de persoane'', spune Ivaşcu. În România, industria are o contribuţie de 32% la Produsul Intern Brut.
Citește pe Antena3.ro