x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul nu renunţă la banii din Pilonul II

Guvernul nu renunţă la banii din Pilonul II

de Daniela Ivan    |    18 Apr 2018   •   10:44
Guvernul nu renunţă la banii din Pilonul II

Ministerul Finanţelor va finaliza până la finalul lunii iunie mecanismul de funcţionare al Pilonului II de pensii, pe care-l va prezenta Guvernului. Românii vor trebui să aleagă între Pilonul I și Pilonul II, dar rămâne de văzut cu ce va reuşi să-i momească guvernul, astfel încât să meargă benevol către sistemul public de pensii, aşa-numitul Pilon I.

Anunţul a fost făcut ieri de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice. „Nu vreau să mă antepronunț pentru că avem o discuție la nivelul Guvernului și vom ieși cu un pachet integrat și integral pe toate aceste măsuri”, a declarat ministrul de Finanțe. Totuşi, el a precizat că mecanismul este gândit “pentru a crea în piață o concurență reală, corectă”.

Întrebat cum poate fi concurență între un sistem în care banii doar se acumulează, cum este situaţia Pilonului I, și unul în care banii se și multiplică, cum este în cazul Pilonului II, Teodorovici a răspuns: „E undeva imposibil? Scrie undeva că nu poate avea statul o astfel de abordare? Și se acumulează, dar nimeni nu oprește ca, din ce se acumulează, o parte, pe același mecanism pe care să spunem Pilonul II funcționează, să am și acolo aceeași abordare”.

Sistemele publice, sub presiune

Asociaţia pentru Pensii Private din România estimează că la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi circa 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta această sumă cu 10-15 procente. În plus, sistemele publice de pensie sunt sub o mare presiune în toată lumea: în perioada 1995-2017, 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii (Franța, Norvegia, Portugalia, Rusia etc.), 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au redus pachetul de beneficii pentru actualii pensionari (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, România etc.).

Conducerea Asociaţiei pentru Pensii Private din România a fost ieri la Comisia Economică din Senatul României, unde a prezentat un punct de vedere legat de acest subiect.

Asociaţia pentru Pensii Private din România susţine că Banca Mondială a gândit cei trei piloni de pensii ca să se completeze unii pe alţii, nu ca să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat, sistemele complementare (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) sunt menite să asigure venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării.

×
Subiecte în articol: pilonul II pensii desfiintat