x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ireal! Japonezii angajează mexicani „la negru” în România

Ireal! Japonezii angajează mexicani „la negru” în România

de Cristian Anton    |    20 Iun 2017   •   10:15
Ireal! Japonezii angajează mexicani „la negru” în România

Compania SC Fujikura Automotive Romania SRL a fost sancţionată de inspectorii de muncă cu o amendă de 100.000 lei, reprezentând maximum permis de lege, pentru folosirea ilegală a câtorva sute de muncitori din Mexic, Paraguay şi Maroc. Japonezii de la Fujikura au peste 5.000 de angajaţi în cele trei fabrici de cablaje auto pe care le deţin în Parcul Industrial Dej.


Inspectorii ITM Cluj, împreună cu lucrători ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj, au efectuat un control la Fujikura care a avut ca obiect verificarea respectării de către angajator a dispoziţiilor legale referitoare la  încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. “În data de 30.05.2017 inspectorii de muncă au găsit în activitate , la unitatea de producţie din Dej a SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL un număr de 259 de cetăţeni străini (162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni) fără avize de detaşare; persoane provenite de la entităţile juridice (societăţi comerciale) ale grupului FUJIKURA din Maroc, Paraguay şi Mexic”, arată ITM. 

Numărul total al persoanelor primite, fără avize de detaşare, în unităţile de producţie din Dej ale SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL, aferent perioadei februarie-iunie 2017, a fost de 291 cetăţeni (184 marocani, 57 mexicani, 50 paraguayeni). ITM a constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto. 

“Important de reţinut este faptul că potrivit Ordonanţei nr. 25/2014, privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, prezenţa acestor lucrători străini pe teritoriul României, care au făcut obiectul unui transfer în cadrul Grupului Fujikura, era posibilă exclusiv în baza unor avize de detaşare (care se obţin în coformitate cu dispoziţiile art. 26-275 din Ordonanţa nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare)”, susţine ITM.

Erau daţi ca instructori, dar munceau “la negru”

Reprezentanţii angajatorului au afirmat că cetăţenii străini au desfăşurat, în principal, activităţi de instruire a personalului român (training) în domeniul de activitate al angajatorului român, respectiv fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule (cablaje auto). În realitate, sutele de cetăţeni străini erau muncitori “la negru”. “Prin acest comunicat ITM Cluj doreşte să atragă atenţia angajatorilor care recurg la lucrători străini detaşaţi de la întreprinderi stabilite într-o ţară din afara UE că orice activitate lucrativă în contextul menţionat anterior se desfăşoară pe baza avizelor de detaşare, care nu se substituie altor documente de care se face uz în cazul unor verificări din partea instituţiilor de control. Recomandăm acestor tipuri de angajatori  o atenţie sporită pe viitor şi respectarea legislaţiei în vigoare”, arată inspectorul şef al ITM, Daniel Păcurariu.

×
Subiecte în articol: japonezi mexicani munca la negru