x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu: Leul nu are cum să se aprecieze

Isărescu: Leul nu are cum să se aprecieze

de Daniela Ivan    |    10 Feb 2017   •   15:12
Isărescu: Leul nu are cum să se aprecieze
Sursa foto: DIANA OROS

Deşi Banca Naţională a României nu face prognoze pe curs, de această dată guvernatorul Isărescu a spus răspicat „nu există, chiar deloc, loc pentru apreciere a cursului de schimb”. Firmele româneşti se confruntă cu o creştere a preţurilor de producţie simultan cu scăderea preţurilor de consum care nu lasă loc de apreciere pentru leu.

Tendinţa de depreciere a monedei naţionale faţă de euro şi dolar a început din trimestrul IV a anului trecut când cursul de schimb leu/euro a crescut, iar volatilitatea lui s-a amplificat, arată datele BNR. În ultimele trei luni ale anului 2016, leul s-a depreciat în raport cu euro cu 1,5 la sută în termeni nominali și cu 0,7 la sută în termeni reali, iar față de dolarul american, leul s-a depreciat cu 7,3 la sută în termeni nominali și cu 6,6 la sută în termeni reali.

Totuşi, comparativ cu alte monede din regiune, fluctuaţiile au fost de mică amploare, spun analizele BNR. "Cu coroana cehă nu ai cum să te compari pentru că acolo a fost ancorat ca în cazul Elveţiei. Să vedem când vor ieşi, când vor renunţa la această ancorare, ce se va întâmpla. Dânşii spun că va fi mult atenuată mişcarea cursului la exit. Dacă ne uităm comparativ cu forintul unguresc şi cu zlotul polonez, leul a fost mult mai stabil. Fluctuaţiile au fost de mică amploare, în limita a 3%. Fluctuaţii mici cu emoţii mari", a declarat guvernatorul BNR.

Firmele locale nu fac faţă

Producătorii autohtoni pierd piaţa internă treptat, din cauza erodării competitivităţii prin preţ, a declarat guvernatorul BNR. Piaţa muncii este una dintre problemele cu care se confruntă firmele locale, salariile cresc, iar angajaţii buni sunt tot mai greu de găsit." Producătorii autohtoni pierd piaţa internă treptat. Nu facem prognoze de cost niciodată dar, pentru că le găsim în presă făcute de către alţii, nu prea e loc de apreciere a cursului. Nu prea e loc, să nu spun că nu e loc deloc", a spus Isărescu. Acesta a mai adăugat că investiţiile sunt, în continuare, relativ modeste. "Avem de aproape 20 de luni o creştere economică robustă, dar bazată în special pe consum, cu revenire a creditelor acordate societăţilor nefinanciare", a spus guvernatorul BNR

Nici inflaţia mică nu ajută firmele să-şi crească competitivitatea. BNR anticipează, în Raportul asupra inflaţiei, că media scumpirilor va fi doar de 1,7% la sfârşitul acestui an. Abia spre sfîrşitul anului viitor va urca la 3,4%.

Inflaţia anuală ar putea reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, pe fondul epuizării impactului reducerii TVA la 20% în 2016.

 

×