x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu va conduce BNR încă 5 ani. Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea în conducerea executivă a Băncii Naţionale a României

Isărescu va conduce BNR încă 5 ani. Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea în conducerea executivă a Băncii Naţionale a României

de Daniela Ivan    |    16 Iun 2014   •   19:30
 Isărescu va conduce BNR încă 5 ani. Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea în conducerea executivă a Băncii Naţionale a României
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Mugur Isărescu a primit ieri de la Parlament un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României pentru următorii 5 ani. Este la al cincelea mandat de guvernator al băncii centrale, poziţie pe care o ocupă de 24 de ani. Florin Georgescu a fost reconfirmat pentru postul de prim-viceguvernator, iar Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea au fost votaţi pentru funcţia de viceguvernator. Candidatura lui Cristian Popa a fost respinsă de către comisiile de specialitate reunite din Camera Deputaţilor şi Senat. Din noul Consiliul de Administraţie, votat ieri de Parlament, mai fac parte: Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, Agnes Nagy şi Dinu Marin.
Consiliul de Administraţie al BNR este alcătuit din 9 membri numiţi de Parlamentul României, pe o perioadă de 5 ani. Mandatul actualului CA al BNR expiră în 10 octombrie 2014, când Cristian Popa, Nicolae Dănila şi Napoleon Pop vor fi înlocuiţi de noii membri votaţi de Parlament, respectiv Liviu Voinea, Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina.

Obiectivele noii conduceri

Guvernatorul BNR a declarat că printre obiectivele viitorului Consiliu de Administraţie al BNR se numără aderarea la zona euro în 2019, „obiectiv ambiţios, dar încă realizabil” şi intrarea în Uniunea Bancară. Mugur Isărescu este guvernator al Băncii Naţionale a României din septembrie 1990 şi de atunci se ocupă de stabilitatea financiară şi politica monetară, precum şi de supravegherea sistemului bancar. Cu excepţia unui an, decembrie 1999 - decembrie 2000, când a fost prim-ministru al României. Isărescu este membru în Consiliul General al Sistemului European al Băncilor Centrale, membru cu drept de vot din partea României în Consiliul European de Risc Sistemic şi face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internaţional.

Voinea şi Gherghina pleacă la BNR

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, va pleca de la ministerul de Finanţe la BNR pentru a-şi lua postul de viceguvernator începând cu data de 10 octombrie. Premierul Victor Ponta a declarat că Voinea, nu şi-a dat demisia din funcţie pentru a merge viceguvernator la BNR şi nici nu va face acest lucru până când nu se va discuta despre succesorul acestuia. „Nu şi-a dat nicio demisie şi nici nu-şi va da demisia până când nu vom avea o discuţie legată de cine vine după, cum se preiau lucrurile. (...) Trebuie să găsesc un alt ministru al Bugetului. Auzisem un zvon că o să preiau eu acel minister. Nu. Nu! La Buget trebuie să fie cineva stabil şi cu nişte cunoştinţe speciale pentru că nu te joci cu bugetul ţării”, a precizat prim-ministrul.
Şi secretarul de stat în ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina va pleca la BNR.
„După douăzeci şi ceva de ani de zile de stat în minister până la urmă merita o nominalizare pentru boardul BNR. Ori ideea de tranziţie o fac cu cei doi, cu care, de altfel, am lucrat foarte bine chiar dacă nu sunt ei cei mai populari oameni din Guvern. Dar eu am lucrat foarte bine şi m-au ajutat întotdeauna să iau deciziile corecte”, a mai spus Victor Ponta. La rândul său, Gheorghe Gherghina, a declarat că îşi dorea această poziţie. „Îmi doream să trec în BNR, mai ales pe poziţia aceasta. Am lucrat în perioada 2005 - 2009 tot în BNR, ca şi consilier. O poziţie în Consiliul de Administraţie pentru mine este o bucurie extraordinară”, a spus Gherghina.
 

×
Subiecte în articol: comisie BNR